Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Που βρίσκεται «ο θρόνος του Ξέρξη». Από εκεί παρακολούθησε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, βέβαιος ότι οι Έλληνες θα κατατροπωθούν από τον περσικό στόλο

490 π.Χ. Οι Πέρσες κατατροπώθηκαν από τους Αθηναίους στη μάχη του Μαραθώνα. Δέκα χρόνια αργότερα, ο περσικός στόλος επέστρεψε με ηγέτη τον Ξέρξη. Ο βασιλιάς προετοίμαζε την εκστρατεία στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια.

Κατάφερε να περάσει τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και έφτασε στις Θερμοπύλες. Οι 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον Ξέρξη και τους χιλιάδες στρατιώτες του. Έπεσαν μαχόμενοι ηρωικά, αλλά δεν τον σταμάτησαν.

Οι Πέρσες έφτασαν στην Αθήνα και την λεηλάτησαν χωρίς να βρουν άλλη αντίσταση, καθώς οι κάτοικοί της και ο ελληνικός στόλος είχαν καταφύγει στη Σαλαμίνα. Εκεί ο Θεμιστοκλής είχε στήσει την παγίδα του στους Πέρσες. Μάλιστα για να πείσει και τους άλλους Έλληνες να πολεμήσουν μαζί του είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον Σπαρτιάτη, Ευριβιάδη, στον οποίο είπε την περίφημη φράση «πάταξον μεν, άκουσον δε».

Ο Ξέρξης πίστευε ότι ήταν κοντά στην κατάληψη όλου του ελλαδικού χώρου. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση ήττας, οι ορδές της ανατολής θα ξεχύνονταν στην Πελοπόννησο και θα έσβηναν τις πόλεις από τον χάρτη.

Ο δρόμος για την υπόλοιπη Ευρώπη θα άνοιγε διάπλατα στους Πέρσες. Όμως, το 480 π.Χ. χάρη στο σχέδιο του Θεμιστοκλή, που ήταν επικεφαλής της ναυτικής δύναμης των Αθηναίων, ο περσικός στόλος συνετρίβη στο στενό της Σαλαμίνας, μεταξύ Κυνοσούρας και Κερατσινίου. Επρόκειτο για έναν θρίαμβο στρατηγικής που στηρίχτηκε στο υπερόπλο των Αθηναίων. Τις τριήρεις.

Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, ο Ξέρξης παρακολουθούσε την συντριπτική ήττα του στόλου του από τον θρόνο του, ο οποίος βρισκόταν σε μια από τις βραχώδεις κορυφές του όρους Αιγάλεω, στο σημερινό Πέραμα που τότε ονομαζόταν Αμφιάλη.

Από εκεί ο βασιλιάς των Περσών είχε πανοραμική θέα προς την περιοχή της Ψυτάλλειας και του στενού της Σαλαμίνας, όπου έγινε η ναυμαχία. Η κορυφή αυτή αποκαλείται από τους κατοίκους του Περάματος «Θρόνος του Ξέρξη».

Ο Ξέρξης από εκεί είδε 200 από τα πλοία του να βουλιάζουν και χιλιάδες άνδρες του να πνίγονται στα νερά του Σαρωνικού. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της εκστρατείας του στην Ελλάδα. Η ήττα στη ναυμαχία της Σαλαμίνας προκάλεσε πανικό στους Πέρσες. Ότι απέμεινε από τον στόλο έφυγε και γύρισε στις Σάρδεις. Ακολούθησε η μάχη των Πλαταιών όπου το ελληνικό πεζικό διέλυσε τους Πέρσες, ενώ το τελειωτικό χτύπημα ήρθε στη μάχη της Μυκάλης το 479 π.Χ.

Δείτε το σημείο που εκτιμάται ότι είχε στηθεί ο θρόνος του Ξέρξη:






Πηγή