Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Περικεφαλαία αρχαίου Έλληνα πολεμιστή βρέθηκε σε πέτρινο θάλαμο ταφής στην Κροατία

Μια σπάνια χάλκινη αρχαίο Ελληνική περικεφαλαία, που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Ελληνο-Περσικών πολέμων, ανακαλύφθηκε σε έναν βραχώδη τάφο στη Δαλματία της Κροατίας.

Η περικεφαλαία ανοιχτού προσώπου, την οποία οι αρχαιολόγοι θεωρούν ιδιαίτερα σπάνια, προήλθε από την Πελοπόννησο κατά τον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ.

Το εντυπωσιακό εύρημα ανακαλύγτηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της ανασκαφής  τάφου σπηλαίου στο Ζακοτάρακ, που βρίσκεται στη χερσόνησο Pelješac, στη νότια Δαλματία της Κροατίας. Ο τάφος ήταν ενός πολεμιστή που θάφτηκε περίπου τρεις αιώνες αργότερα, τον 4ο αιώνα π.Χ.

Το σπάνιο εύρημα, συνοδευόμενο από πολλά άλλα πολύτιμα αντικείμενα της εποχής, ανακαλύφθηκε σε έναν άγνωστο στο παρελθόν τάφο σε μια πλαγιά ενός λόφου κοντά στη Γκραντίνα.

Αυτό το ιδιαίτερο στυλ περικεφαλαίας , χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες..

Μια εναλλακτική μορφή αυτής της περικεφαλαίας αναπτύχθηκε επίσης στην Ρώμη, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που συγκέντρωσαν αυτές τις πληροφορίες από απεικονίσεις σε γλυπτά ανάγλυφου ελεφαντόδοντου. Ωστόσο, αυτό το στυλ έγινε παρωχημένο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. 

Προσθέτοντας τη σημασία του ευρήματος, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης έναν θησαυρό αρχαίων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των λόγχων και των μαχαιριών, στον ίδιο κροατικό τάφο.

Τουλάχιστον δύο άλλα άτομα είχαν ταφεί μαζί με τον πολεμιστή, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας, η οποία βρέθηκε φορώντας χάλκινο βραχιόλι.

Σύμφωνα με μια έκθεση στο Δίκτυο Ειδήσεων Αρχαιολογίας, πρόσθετοι θησαυροί στον τάφο περιλάμβαναν «δεκαπέντε χάλκινα και ασημένια ινώδη (αγκράφα), δώδεκα βελόνες, διάφορα σπειροειδή χάλκινα στολίδια και τσιμπιδάκια και αρκετές εκατοντάδες γυάλινες πάστες και κεχριμπάρι που ανήκουν σε περιδέραια»

Το εντυπωσιακό εύρημα έγινε όταν οι αρχαιολόγοι εργάζονταν για την αποκατάσταση ενός χαλασμένου ταφικού αναχώματος. Ο ορθογώνιος χώρος του αναχώματος μετρήθηκε περίπου 3 x 2 μέτρα (9,84 x 6,56 πόδια).

Το σώμα του πολεμιστή είχε τεθεί σε ανάπαυση προς τη δύση-ανατολική κατεύθυνση στον τάφο, αλλά δυστυχώς, τα οστά του βρέθηκαν σε «μάλλον κακή κατάσταση», σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Ο τάφος χρονολογείται νωρίτερα από την κοντινή αποικία στο Korčula, η οποία είναι γνωστό ότι ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου, Δρ Hrvoje Potrebica, από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ.

Η ανακάλυψη έγινε δυνατή μετά την επίσκεψη του περασμένου έτους στο Δυτικό Peljesac μιας ομάδας από το Κέντρο Προϊστορικής Έρευνας της Κροατίας. Κατά τη διαδικασία εξερεύνησης αυτής της περιοχής, κατάφεραν να εντοπίσουν δυνητικούς αρχαιολογικούς χώρους ανασκαφής στο ιερό του σπηλαίου στη Nakovana, που χρονολογείται από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. με ανεκτίμητα αντικείμενα για να συνοδεύσουν τους νεκρούς στη μεταθανάτια ζωή

Κατά τη διάρκεια αυτής της αναγνώρισης, βρήκαν σοβαρά αντικείμενα εναποθέτοντα γύρω από έναν σταλαγμίτη. Ο καθηγητής Potrebica υποστηρίζει ότι η περικεφαλαία  του 4ου αιώνα π.Χ. «είναι εξαιρετικά σπάνια» και είναι μια από τα περίπου σαράντα τέτοιες περικεφαλαίες που έχουν βρεθεί ποτέ σε όλη την Ευρώπη.

Ένας άλλος θησαυρός που βρέθηκε στον τάφο ήταν τριάντα αγγεία κυρίως ελληνικής προέλευσης - που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είχαν κατασκευαστεί από εργαστήρια  στην αττικής και την νότιο Ιταλία.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτοί οι τύποι αγγείων ήταν από τα πιο ακριβά αγγεία που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Επιπλέον, οι ερευνητές κατάφεραν να εξετάσουν μια άλλη ομάδα προϊστορικών αναχωμάτων γύρω από το κροατικό χωριό Zakotorac. 

Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι αυτός ο χώρος θα αποφέρει ακόμη περισσότερους θησαυρούς, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως ενός ιερού, με τον Δρ Potrebica να προσθέτει ότι έχει «τεράστιες δυνατότητες»

Το 2021, μετά την άρση όλων των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία, η αρχαιολογική ομάδα ελπίζει ότι θα μπορέσουν και πάλι να επιστρέψει σε αυτόν τον χώρο, κάτι που θα τους επιτρέψει να προσαρμόσουν αυτά τα ευρήματα στο κατάλληλο ιστορικό τους πλαίσιο.

Ο Δρ Potrebica είπε στους ερευνητές ότι η ανακάλυψη της περικεφαλαίας, μαζί με τα άλλα «εξαιρετικά ευρήματα» στο Korcula, παρουσιάζουν στους αρχαιολόγους μια νέα αντίληψη για τη «σημασία της νότιας Αδριατικής στην ιστορική δυναμική αυτού του τμήματος της Ευρώπης."


Πηγή εικόνας


Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή