Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Βρέθηκαν κεφαλές αγαλμάτων της Αφροδίτης και του Διονύσου στην Αρχαία Πόλη των Αιζάνων

Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία πόλη Αιζανοί πόλη στη δυτική Ανατολία, ανακαλύφθηκαν τα κεφάλια της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς «Αφροδίτης» και του θεού του κρασιού «Διονύσου».

Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη, η οποία συμπεριλήφθηκε στον Δοκιμαστικό Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2012 και βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, συνεχίζονται από τη Διεύθυνση του Μουσείου Κιουταχείας.

Ο συντονιστής ανασκαφών Dumlupınar University, Faculty of Arts and Sciences, Επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας Δρ. Ο Gökhan Coşkun είπε στο Anadolu Agency ( AA ) ότι οι εργασίες  στην Αρχαία Πόλη των Αιζάνων, που χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια , συνεχίστηκαν με 100 εργάτες και 27 τεχνικό προσωπικό.

Δηλώνοντας ότι οι εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου Penkalas είπε : "Συνεχίζουμε τις ανασκαφές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 5 γέφυρες πάνω από το ρυάκι. Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι η μία από αυτές είναι ξύλινη γέφυρα. Η αποκατάσταση μιας από αυτές τις γέφυρες τελείωσε, και άλλη μία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η ανασκαφή της άλλης έχει ξεκινήσει." είπε.

Ο Coşkun δήλωσε ότι άρχισαν να αποκαλύπτουν τα πόδια της γέφυρας, η οποία ήταν αρκετά κατεστραμμένη και σε ερειπωμένη κατάσταση.

Εξηγώντας ότι ανακάλυψαν δύο σημαντικές κεφαλές αγαλμάτων κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στο ρυάκι, ο Coşkun είπε:

«Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στον κολπίσκο, συναντήσαμε ευρήματα που μας έκαναν έκπληξη. Αυτά ήταν οι κεφαλές δύομεγάλων μαρμάρινων αγαλμάτων. Ένα από αυτά είναι το κεφάλι της «Αφροδίτης», γνωστή ως θεά του έρωτα και της ομορφιάς, με ύψος περίπου 50 εκατοστών. Το άλλο είναι το άγαλμα του Διονύσου ύψους 45 εκατοστών, γνωστό ως ο θεός του κρασιού στη μυθολογία. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι για αυτή την ανακάλυψη».

«Δίνει πληροφορίες για το σύστημα πεποιθήσεων της ρωμαϊκής περιόδου»

Δηλώνοντας ότι τα κεφάλια των αγαλμάτων παρέχουν πληροφορίες για το σύστημα πίστης στη ρωμαϊκή περίοδο, ο Coşkun είπε, "Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεοί Αφροδίτη και Διόνυσος συνέχισαν να υπάρχουν και στη ρωμαϊκή περίοδο. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν εργαστήρια γλυπτικής στην περιοχή" είπε.




Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή