Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Ποιος ήταν ο Κερκύονας (Κερκύων) στην Αρχαία Ελλάδα

Στην ελληνική μυθολογία ο Κερκύονας (Κερκύων) ήταν περιβόητος ληστής, γιος του θεού Ποσειδώνα. Είχε το λημέρι του στα περίχωρα της Ελευσίνας, σε μια τοποθεσία που στα χρόνια του Παυσανία την αποκαλούσαν ακόμα «Κερκύονος Παλαίστρα». 

Εκεί σκότωνε τους διαβάτες εξαναγκάζοντάς τους να παλαίψουν μαζί του και πνίγοντάς τους με έναν ισχυρό εναγκαλισμό-λαβή. Ο ήρωας Θησέας κατά το ταξίδι του προς την Αθήνα πάλεψε με τον Κερκύονα και τον θανάτωσε χτυπώντας το κεφάλι του στη γη.

Ακόμα και ο φιλόσοφος Πλάτων αναφέρει τον Κερκύονα ως μεγάλο παλαιστή. Σύμφωνα με μία παράδοση, ο Κερκύων είχε μία κόρη, την Αλόπη, που έγινε ερωμένη του παππού της Ποσειδώνα και γέννησε από αυτόν τον Ιπποθόωντα. 

Η Αλόπη από παράνομο δεσμό της με τον θεό Ποσειδώνα γέννησε τον Ιπποθόωντα (Παυσ. Α, 5,2), τον επώνυμο ήρωα της Ιπποθοωντίδας φυλής της Αττικής.

Ο πατέρας της, εξοργισμένος από το γεγονός, τη σκότωσε τοξεύοντάς τη και άφησε το παιδί της έκθετο στο δάσος. Τότε ο Ποσειδώνας μεταμόρφωσε την αγαπημένη του Αλόπη σε κρήνη στην Ελευσίνα, «ήτις Φιλότης εκαλείτο» (λεξικό του Ησύχιου στο λήμμα «Αλόπη»).

Σύμφωνα πάλι με τον Παυσανία (Α, 39,3), το μνήμα της Αλόπης βρισκόταν στην οδό που οδηγούσε από την Ελευσίνα προς τα Μέγαρα.

Από τον μύθο της Αλόπης εμπνεύσθηκε ο Αθηναίος δραματουργός Χοιρίλος ομώνυμο δράμα, όπως και ο Ευριπίδης, του οποίου όμως η ομώνυμη τραγωδία δεν διασώθηκε.

Μετά από αυτό ο Κερκύονας τη σκότωσε θάβοντάς τη ζωντανή ή τοξεύοντάς την, και αυτή η ιστορία απετέλεσε την υπόθεση σε ομώνυμες τραγωδίες.

Ο  Ποσειδώνας τη μετέτρεψε τότε στην ομώνυμη πηγή κοντά στην Ελευσίνα. Σε άλλες παραδόσεις ο Κερκύονας δεν είναι γιος του Ποσειδώνα, αλλά του Βάκχου και της Αγριόπης, ή του Αγαμήδη, ή και του θεού Ηφαίστου.


Βιβλιογραφία: 

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969


Πηγή εικόνας: Από Luis García, CC BY-SA 3.0


Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές: 

Πηγή1 / Πηγή2