Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Ερείπια Ελληνιστικού φρουρίου ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ

Οι ανασκαφές της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ στο δάσος Lachish στην Ιουδαϊκή Shephelah, αποκάλυψαν ένα ελληνιστικό φρούριο που καταστράφηκε και κάηκε από τους Ασμοναίους.
Όπλα, απανθρακωμένα ξύλινα δοκάρια και δεκάδες νομίσματα που ανακαλύπτονται αυτή τη στιγμή στο φρούριο παρέχουν απτές αποδείξεις μιας μάχης μεταξύ των Ασμοναίων και των Σελευκιδών πριν από 2.100 χρόνια.

Το φρούριο, διαστάσεων 15 × 15 μ., χτίστηκε από ογκόλιθους πάχους 3 μέτρων. Το εσωτερικό του φρουρίου ήταν χωρισμένο σε επτά δωμάτια και διατηρήθηκε σε εξαιρετικό ύψος περίπου 2 μ. Επιπλέον, η ανασκαφή αποκάλυψε ένα κλιμακοστάσιο που οδηγεί σε δεύτερο όροφο, το οποίο δεν διατηρήθηκε.Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αφαιρέθηκαν χιλιάδες πέτρες που κατέρρευσαν, αποκαλύπτοντας ένα τεράστιο στρώμα καταστροφής πάχους μισού μέτρου. Μέσα στο στρώμα καταστροφής, βρέθηκαν εκατοντάδες ευρήματα που χρονολογούνται στα τέλη του δεύτερου αιώνα π.Χ., μεταξύ των οποίων κεραμικά, σφεντόνες, σιδερένια όπλα, καμένα ξύλινα δοκάρια και δεκάδες νομίσματα. «Με βάση τα ευρήματα και τα νομίσματα, η καταστροφή του κτιρίου μπορεί να αποδοθεί στην Ιδουμαία με επικεφαλής τον ηγέτη των Ασμοναίων Ιωάννη Υρκανό γύρω στο 112 π.Χ.», λένε οι αρχαιολόγοι.

Η εξέγερση των Ασμοναίων εναντίον της ελληνιστικής κυριαρχίας και της δυναστείας των Σελευκιδών ξεκίνησε μετά από τα διατάγματα του Αντίοχου Δ' και οδήγησε στην επέκταση του κράτους των Ασμοναίων προς τα νότια, όπως περιγράφεται στα Βιβλία των Μακκαβαίων και στα γραπτά του Ιώσηπου.

Μετά τις ανασκαφές, το φρούριο θα υποβληθεί σε συντήρηση και θα ανοίξει στο κοινό ως μέρος του έργου Kings of Judah Road του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου που βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Πληροφορίες και εικόνες αντλήθηκαν από την πηγή