Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Η Γέφυρα του Αρκαδικού, η αρχαιότερη γέφυρα της Ευρώπης

Η Γέφυρα του Αρκαδικού, γνωστή και ως Γέφυρα της Καζάρμας (σημερινή τουριστική σήμανση/πινακίδα: Μυκηναϊκή Γέφυρα Α΄) είναι μυκηναϊκή γέφυρα, που βρίσκεται στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας. Θεωρείται η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης και πιθανότατα του κόσμου, καθώς και η αρχαιότερη μονότοξη γέφυρα που παραμένει μέχρι σήμερα σε χρήση.

Η γέφυρα χτίστηκε την Εποχή του χαλκού, μάλλον τον 13ο αιώνα π.Χ. και ήταν μέρος του οδικού δικτύου που είχαν κατασκευάσει οι Μυκηναίοι στην περιοχή της Αργολίδας, για τη διασύνδεση της Επιδαύρου με τις Μυκήνες και την Τίρυνθα.

Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη από γιγαντιαίους ογκόλιθους, χαρακτηριστικό των κυκλώπειων μυκηναϊκών κατασκευών. Έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. 

Εκτός από την γέφυρα του Αρκαδικού στην ευρύτερη περιοχή σώζονται άλλες τέσσερις παρόμοιες γέφυρες, με σημαντικότερες τη γέφυρα στο Γαλούση (κάποιες πηγές θεωρούν αυτήν αρχαιότερη) και το «Πετρογεφύρι» (πινακίδα: Μυκηναϊκή Γέφυρα Β΄).

Δείτε το βίντεο

haanity


Βιβλιογραφία:

  • «The World's Oldest Bridges - Mycenaean Bridges» Αρχειοθετήθηκε 2018-05-29 στο Wayback Machine., άρθρο των Slawomir Karas και Tuan Nien-Tsu (αγγλικά, στο «American Journal of Civil Engineering and Architecture», τεύχος 5, τόμος 6, σελ. 237-244, DOI: 10.12691/ajcea-5-6-3, Δεκέμβριος 2017)
  • «Μυκηναϊκή Γέφυρα». www.epidavros.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017.Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή