Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Γραπτά στα Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά, αλλά και σε Αρχαία Ελληνικά ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο. Ανήκουν «άτακτους μαθητές» ως αποτέλεσμα τιμωρίας σύμφωνα με τους ερευνητές

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 18.000 κομμάτια κεραμικής στα οποία αναγράφονται λεπτομέρειες της ζωής στην αρχαία Αίγυπτο - συμπεριλαμβανομένων γραμμών που γράφτηκαν ως τιμωρία από μαθητές με κακή συμπεριφορά.

Τα θραύσματα ηλικίας 2.000 ετών περιλάμβαναν επίσης αποδείξεις, σχολικά κείμενα, εμπορικές πληροφορίες και λίστες ονομάτων, σύμφωνα με ερευνητές του γερμανικού Πανεπιστημίου του Tübingen, που πραγματοποίησε την ανασκαφή.

Οι ανακαλύψεις έγιναν στην τοποθεσία Athribis, έναν αρχαίο οικισμό που χτίστηκε περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια του Λούξορ. Επισημασμένα με μελάνι χρησιμοποιώντας καλάμια ή κούφια ραβδιά, τα ανακτημένα κομμάτια κεραμικής, γνωστά ως "ostraca", είναι τα υπολείμματα βάζων ή αγγείων που χρησιμοποιήθηκαν ως υλικά γραφής.

Περίπου τα τέσσερα πέμπτα των θραυσμάτων ήταν χαραγμένα με Ελληνικά, αραβικά και αιγυπτιακά ιερογλυφικά.

Πολλά από τα αγγεία προέρχονται από ένα αρχαίο σχολείο, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Tübingen, Christian Leitz, ο οποίος ηγήθηκε των ανασκαφών μαζί με μια ομάδα από το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. «Υπάρχουν λίστες με μήνες, αριθμούς, αριθμητικά προβλήματα, ασκήσεις γραμματικής και ένα «αλφάβητο πουλιών» -- σε κάθε γράμμα ανατέθηκε ένα πουλί του οποίου το όνομα ξεκινούσε από αυτό το γράμμα», δήλωσε ο Leitz σε ένα δελτίο τύπου.

Εκατοντάδες κομμάτια κεραμικής περιείχαν επίσης ένα μόνο σύμβολο που επαναλαμβανόταν τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος, το οποίο οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι απόδειξη ότι «άτακτοι μαθητές» έγιναν για να γράφουν γραμμές, πρόσθεσε το δελτίο τύπου.

Άλλα θραύσματα περιλάμβαναν ένα παιδικό σχέδιο με τρεις ανθρώπινες μορφές, καθώς και εικονογραφικές αναπαραστάσεις θεών, γεωμετρικών μορφών και ζώων όπως σκορπιούς και χελιδόνια.

Το πανεπιστήμιο είπε ότι ήταν "πολύ σπάνιο να βρεθεί ένας τόσο μεγάλος όγκος" από όστρακα. Μια παρόμοια ποσότητα έχει ανακαλυφθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ, είπαν οι ερευνητές.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε έναν ναό που χτίστηκε από τον φαραώ Πτολεμαίο XII και αργότερα διακοσμήθηκε από διαδοχικούς Ρωμαίους αυτοκράτορες. Έκτοτε ο ναός άνοιξε για τους επισκέπτες, ενώ ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος περιέχει ερείπια νεκρόπολης, λατομεία και ανθρώπινο οικισμό.

 

Πηγή εικόνας : Athribis-Project Tübingen

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή