Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Γκράφιτι 2.500 ετών με 21 πλοία βρέθηκε στην αρχαία Αγορά της Σμύρνης

[Credit: DHA]
Γκράφιτι 2.500 ετών με 21 πλοία, το οποίο βρέθηκε στο υπόγειο μιας βασιλικής στην αρχαία Αγορά της Σμύρνης, ρίχνει φως την ιστορία της Σμύρνης.

Ο Akın Ersoy, μέλος ΔΕΠ του τμήματος Τουρκικής και Ισλαμικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Σμύρνης Katip Çelebi, δήλωσε ότι το γκράφιτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ιστορικής πόλης-λιμάνι της Σμύρνης.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν εμπορικά και δικαστικά κτήρια της αγοράς, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές της αρχαίας περιόδου στον κόσμο. Οι αγορές ήταν ανοιχτοί χώροι που χρησίμευαν ως τόποι συνάντησης για διάφορες δραστηριότητες στις αρχαίες Ελληνικές πόλεις.

Εξήγησε ότι μετά τον Μέγα Αλέξανδρο που ανέτρεψε την Περσική Αυτοκρατορία, χτίστηκε η ολοκαίνουργια πόλη της Σμύρνης στην περιοχή όπου βρίσκεται τώρα το κέντρο της περιοχής Konak. Δηλώνοντας ότι η περιοχή επιλέχθηκε κυρίως λόγω της ικανότητάς της να λειτουργεί ως λιμάνι, είπε: «Οι πολεοδόμοι ήθελαν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της Σμύρνης στο εμπόριο της Μεσογείου και του Αιγαίου. Επίσης, υπάρχουν πολλά δημόσια κτίρια στο κέντρο της Αρχαίας Πόλης. της Σμύρνης όπως μια βασιλική. Μερικές από τις απεικονίσεις πλοίων που συναντήσαμε στο υπόγειο της βασιλικής είναι φτιαγμένες με μπογιά ενώ άλλες μέσω γραμμών απόξεσης».

"Αυτά τα γκράφιτι πλοίων του τρίτου αιώνα δείχνουν ότι η Σμύρνη ήταν ένα σημαντικό λιμάνι. Οι ιδρυτές της πόλης κατασκεύασαν αυτήν την αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τις λιμενικές εγκαταστάσεις, ώστε η Σμύρνη να εξελιχθεί σε μια σημαντική πόλη", υπογράμμισε ο Ersoy .

Υπογραμμίζοντας ότι τα γκράφιτι απεικονίζουν εμπορικά πλοία και όχι πολεμικά, «Υποθέτουμε ότι αυτά τα πλοία έκαναν εμπορικά ταξίδια στη Μεσόγειο τον δεύτερο, τρίτο και τέταρτο αιώνα π.Χ. Τα υλικά μεταφέρθηκαν από την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική στο Αιγαίο», πρόσθεσε.

 

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή