Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Άθικτο άγαλμα του Απόλλωνα βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Προυσιάδος επί τω Υππίω - Δείτε τις εκπληκτικές εικόνες

Ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Απόλλωνα, τον θεό που σχετίζεται με τη φωτιά, το φως, τον ήλιο και την πραγματικότητα στην Ελληνική μυθολογία, βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Προυσιάδος επί τω Υππίω.

Σύμφωνα με δήλωση του δήμου Düzce, οι ανασκαφικές ομάδες και οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν την έρευνά τους στην αρχαία πόλη, που βρίσκεται στην περιοχή Konuralp, με την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικών Περιουσιακών Στοιχείων και Μουσείων. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους δουλειάς που επικεντρώθηκε στην περιοχή μπροστά από τη σκηνή του αρχαίου θεάτρου στην Προυσιάδα, ανακάλυψαν πολλά ιστορικά αγάλματα. Ανάμεσα στα αγάλματα ξεχωρίζει αυτό που απεικονίζει τον Απόλλωνα λόγω της άθικτης κατάστασής του.

Μετά την ανακάλυψη, ειδικοί επικοινώνησαν με τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης για τη φάση ανάκτησης των γλυπτών.



Η αρχαία πόλη ης Προυσιάδος ήταν γνωστή ως «Ύπιος» και «Κίερος» σε παλαιότερες περιόδους. Καταλήφθηκε από τον Προυσία Α΄ της Βιθυνίας και οι κάτοικοι της Βιθυνίας ονόμασαν την πόλη προς τιμή του βασιλιά τους.

Ωστόσο, η Βιθυνία αργότερα χρεοκόπησε λόγω του πλούσιου τρόπου ζωής των πολιτών της. Οι κάτοικοι της Βιθυνίας κληροδότησαν το βασίλειο στους Ρωμαίους, γεγονός που ξεκίνησε τη λατινική επιρροή στην πόλη. Η πόλη ήταν ήδη πλούσια από άποψη αρχιτεκτονικής, αλλά άκμασε περισσότερο υπό τους Ρωμαίους. Έγινε γνωστό ως Προυσιάδα επί τω Υππίω.



Στη συνέχεια η πόλη πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και των Οθωμανών, αντίστοιχα. Επί Οθωμανικής κυριαρχίας, παραδόθηκε στον Κονουράλπ Μπέη, έναν από τους πρώτους Τούρκους διοικητές που υπηρέτησαν στην ίδρυση της αυτοκρατορίας, από τον Οσμάν Γκάζι, τον ιδρυτή της αυτοκρατορίας. Έτσι έλαβε η περιοχή της πόλης το σημερινό της όνομα, Konuralp.


Πηγή εικόνας :  (DHA Photo)

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή