Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Μαύρη Θάλασσα το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο. Βυθισμένο πλοίο παρόμοιο με εκείνο του αγγείου που φέρει τον Οδυσσέα στις σειρήνες, με τον ομηρικό ήρωα δεμένο στον ιστό για να αντισταθεί στα τραγούδια τους

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτό που πιστεύουν ότι είναι το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο στον κόσμο στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας, όπου φαίνεται να παρέμενε ανενόχλητο για περισσότερα από 2.400 χρόνια.

Το σκάφος μήκους 23 μέτρων, που πιστεύεται ότι είναι αρχαιοελληνικό, ανακαλύφθηκε με τον ιστό του, τα πηδάλια και τους πάγκους κωπηλασίας όλα παρόντα και σωστά λίγο πάνω από ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια. Η έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος το διατήρησε, είπαν οι ερευνητές.

«Ένα πλοίο που επιζεί ανέπαφο από τον κλασικό κόσμο, που βρίσκεται σε κάτω από 2 χιλιόμετρα νερού, είναι κάτι που δεν θα πίστευα ποτέ ότι είναι δυνατό», είπε ο καθηγητής Jon Adams, ο κύριος ερευνητής του Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP), της ομάδας που έκανε το εύρημα. «Αυτό θα αλλάξει την κατανόησή μας για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο».

Το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν ένα εμπορικό σκάφος ενός τύπου που οι ερευνητές λένε ότι είχε προηγουμένως δει μόνο «στο πλάι της αρχαίας ελληνικής κεραμικής, όπως το «Αγγείο Σειρήνων» στο Βρετανικό Μουσείο».

Εκείνο το έργο, που χρονολογείται από την ίδια περίπου περίοδο, απεικονίζει ένα παρόμοιο σκάφος που φέρει τον Οδυσσέα στις σειρήνες, με τον ομηρικό ήρωα δεμένο στον ιστό για να αντισταθεί στα τραγούδια τους.



Η ομάδα φέρεται να είπε ότι σκόπευε να εγκαταλείψει το σκάφος όπου βρέθηκε, αλλά πρόσθεσε ότι ένα μικρό κομμάτι είχε χρονολογηθεί από άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και ισχυρίστηκε ότι τα αποτελέσματα «το επιβεβαίωσαν ως το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα». Η ομάδα είπε ότι τα δεδομένα θα δημοσιευθούν στο συνέδριο MAP της Μαύρης Θάλασσας στο Wellcome Collection στο Λονδίνο.

Ήταν ανάμεσα σε περισσότερα από 60 ναυάγια που βρέθηκαν από τη διεθνή ομάδα ναυτικών αρχαιολόγων, επιστημόνων και θαλάσσιων επιθεωρητών, η οποία βρίσκεται σε μια τριετή αποστολή για να εξερευνήσει τα βάθη της Μαύρης Θάλασσας για να κατανοήσει καλύτερα τον αντίκτυπο της προϊστορικής θάλασσας.

Είπαν ότι τα ευρήματα διέφεραν σε ηλικία από «έναν στόλο επιδρομών Κοζάκων του 17ου αιώνα, ρωμαϊκών εμπορικών σκαφών, πλήρης με αμφορείς, έως ένα πλήρες πλοίο της κλασικής περιόδου».

 Δείτε το βίντεο


Guardian News


Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή