Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Πουλήθηκαν Ελληνικές Αρχαιότητες σε δημοπρασία στην Νέα Υόρκη

Πουλήθηκαν παρά τις αντιδράσεις, 23 από τα 68 αρχαία αντικείμενα που έχουν προέλευση από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ιταλία που βρίσκονταν στο Μουσείο Τέχνης του Τολέδο, αναφέρει το «Associated Press».

H δημοπρασία διεξήχθη την Τρίτη στη Νέα Υόρκη στον Οίκο Δημοπρασίας Christie παρά τις θεσμικές αντιδράσεις από την Κύπρο και την Αίγυπτο και η πώληση των αρχαίων τεχνουργημάτων αντικειμένων του μουσείου του Οχάιο απέφερε $640.000.

Η πλευρά του μουσείου ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα δεν εκτίθενται συχνά σε δημόσια θέα και δεν είναι από τα πιο ακριβά εκθέματά της, ωστόσο μία πανεθνικά γνωστή αρχαιολόγος, η Τζόαν Κόνελι, είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της, λέγοντας πως οι νόμοι κάνουν δύσκολη την απόκτηση τέτοιων τεχνουργημάτων.

Ανάμεσα στα αντικείμενα περιλαμβάνονταν μία κυπριακή ασβεστολιθική κεφαλή ενός άντρα που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., αντικείμενο το οποίο η κυπριακή πρεσβεία στις ΗΠΑ είχε εκφράσει την επιθυμία της να παραμείνει στο μουσείο, όπως είχε αναφέρει η «Toledo Blade».

Το αντικείμενο απέφερε $55.000 – περίπου το διπλάσιο της τιμής που είχε αξιολογηθεί.

Ο κ. Λεωνίδας Παντελίδης, πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, είχε ζητήσει τη Δευτέρα να αναβληθεί η δημοπρασία, ενώ είχε αναφέρει στην «Blade» πως η χώρα του δεν επιμένει να επιστρέψουν τα αντικείμενα στη χώρα του, επιθυμεί, ωστόσο, αυτά να παραμείνουν στη συλλογή του συγκεκριμένου μουσείου.

«Ο λόγος για τον οποίο επιθυμούμε τα αντικείμενα να παραμείνουν στο μουσείο, είναι επειδή είναι προσβάσιμα σε τόσους πολλούς ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Παντελίδης, σημειώνοντας πως θα προτιμούσε, φυσικά, τα τεχνουργήματα «να βρίσκονται στην Κύπρο».

Ο διευθυντής του Μουσείου Μπράιαν Κένεντι δήλωσε πως το μουσείο σέβεται τις απόψεις των υπόλοιπων πλευρών, αλλά μερικές φορές η πώληση των αντικειμένων επιβάλλεται για να εξασφαλίζει ότι η συλλογή του παραμένει υψηλής ποιότητας. Δήλωσε επιπλέον ότι τα χρήματα από τις πωλήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την εισροή νέων αντικειμένων στο μουσείο.

Αξίζει να αναφερθεί πως περίπου τα μισά από τα 68 τεχνουργήματα είναι από την Αίγυπτο, ενώ τα υπόλοιπα είναι από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία.



Πηγή