Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Ερείπια από τα ομορφότερα μνημεία της Ελλάδας, από την πλευρά της ιστορίας και από την πλευρά της αρχιτεκτονικής

Σε μια από τις χαλκογραφίες του δίτομου έργου (βιβλίου) του Γάλλου αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου Julien David le Roy (1724-1803) «Les Ruines des plus beaux monuments de la Grèce, considérées du côté de l’ histoire et du côté de l’ architecture» / «Ερείπια από τα ομορφότερα μνημεία της Ελλάδας, από την πλευρά της ιστορίας και από την πλευρά της αρχιτεκτονικής», εικονίζονται «εργάτες» που σκάβουν παράνομα με γκασμάδες (!) για να αφαιρέσουν κίονες…

Η σκηνή διαδραματίζεται στον αρχαίο Θορικό, στην Λαυρεωτική της Αττικής! Παρόμοιες εικόνες, με μισθοφόρους εργάτες να διαλύουν αρχαία έργα τέχνης, ναούς και μνημεία της Ελλάδος υπάρχουν και σε άλλα βιβλία Ευρωπαίων «περιηγητών»… Είναι γνωστοί όλοι αυτοί οι τάχα «φιλέλληνες», «ευγενείς» τυχοδιώκτες αρχαιοκάπηλοι…

Ο Γάλλος le Roy ήταν σε έναν αγώνα δρόμου, με τους Βρετανούς James Stuart και Nicholas Revett για το ποιος θα παρουσιάσει πρώτος στην Ευρώπη, τα αρχαία μνημεία της Ελλάδος – και δη την Ακρόπολη των Αθηνών, μετά από την περιγραφή του 1682 από τον Antoine Desgodetz!

Αλλά το άλλο αξιοσημείωτο, στην εν λόγω εικόνα, είναι και το μέγεθος των κιόνων, των βάσεών τους και των σπονδύλων τους. Βάσει της γκραβούρας, η βάση θα πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 2 μέτρων και κάθε κίονας ύψος άνω των 6 μέτρων!

Ποίου ναού είναι αυτοί οι κίονες; Ίσως της Δήμητρος και της Κόρης! Και πού είναι τώρα;

Δείτε τις εικόνες 1 , 2

Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».

Βιβλιογραφία: Julien David le Roy «Les Ruines des plus beaux monuments de la Grèce, considérées du côté de l’ histoire et du côté de l’ architecture», 2η έκδοση, η οποία είναι διορθωμένη και επαυξημένη! (Η α΄ έκδοση ήταν του 1758). Εξεδόθη στην πόλη των Παρισίων, από τον L. F. Delatour, το 1770. Οι τόμοι είναι μεγάλου σχήματος, folio, 545 Χ 400 χλστ., xxiv + 54 και xx + 54 σελ. Το έργο έχει 61 χαλκόγραφους πίνακες, αριθμημένους I-XXXV και I-XXVI, με απόψεις, χάρτες και αρχιτεκτονικά σχέδια – βλ. και Blackmer 1009 & Atabey 709, ΒΕΡΓΟΣ.

Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».



Πηγή