Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η Μάχη των Θερμοπυλών σε τρισδιάστατο βίντεο

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ, στα Στενά της Σαλαμίνας (στον Σαρωνικό Κόλπο, κοντά στην Αθήνα) μεταξύ της συμμαχίας των ελληνικών πόλεων-κρατών και της Περσικής Αυτοκρατορίας. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτέλεσε την σημαντικότερη σύγκρουση και την αρχή του τέλους της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 480 π.Χ.

Ένα υπέροχο βίντεο από την ενότητα "Πολυμεσικές εφαρμογές" του "Πολεμικού Μουσείου Αθηνών".



Η Μάχη των Θερμοπυλών

Η Μάχη των Θερμοπυλών διεξήχθη το 480 π.Χ. (παράλληλα με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου) μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, κατά την δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα.

Η ταινία ξεκινάει με μια εισαγωγή στο γεγονός: την επιλογή του χώρου από τους Έλληνες, τον αριθμό και τη σύνθεση των 2 στρατών, την περιγραφή της διαδρομής του περσικού στρατού και στόλου και τέλος τις θέσεις των 2 στρατών στο χώρο των Θερμοπυλών. 



Ακολουθούν σκηνές από τις 3 μέρες της βασικής μάχης και της ναυμαχίας στο Αρτεμίσιο, στις οποίες εκτός της τοπογραφίας δίνονται στοιχεία για του εξοπλισμούς των αντίπαλων στρατευμάτων.

Σκηνοθεσία: Martin Andrée, Σενάριο: Martin Andrée, Πάυλος Κουλούρης, Ιωάννης Αρβανίτης, Αφήγηση: Νέστορας Κοψίδας, Μουσική: Κατερίνα Παπαδά, Αποστόλης Οικονόμου, Γραφικά 3D/2D: Ϊδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Μοντάζ: Λουκάς Τουλιάτος, Ιστορική και Επιστημονική Επιμέλεια: Ϊδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Παραγωγή: Ϊδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

ΕΡΓΟ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΣΗ: ΕΥΡΟΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε. Ε. 2000-2006 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ