Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Δείτε πως είναι ο Kαιάδας σήμερα. Οι Σπαρτιάτες πέταγαν στη χαράδρα τους κακούργους και τους αιχμαλώτους πολέμου. Ο μύθος της σχολικής ιστορίας περί ασθενικών παιδιών

O Καιάδας  ήταν το μεγάλο βάραθρο Kοντά στην Αρχαία Σπάρτη στους Πρόποδες του Ταΰγετου. Σήμερα το σπηλαιοβάραθρο βρίσκεται κοντά στην Τρύπη δίπλα στο δημόσιο δρόμο Σπάρτης – Καλαμάτας.

Σύμφωνα με το μύθο που μάθαμε στα σχολεία οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πετούσαν στον Καιάδα τα ασθενικά  παιδιά, όμως από επιβεβαιωμένες έρευνες αναφέρεται ότι στον Καιάδα οι Σπαρτιάτες δεν έριχναν  τα προβληματικά παιδιά, αλλά τους κακούργους και τους αιχμαλώτους πολέμου.

Κατά ιστορικές αναφορές στον Καιάδα ρίχτηκαν από τους Σπαρτιάτες, ο ήρωας του Β’ Μεσσηνιακού πολέμου, Αριστομένης, ο Ανδανιεύς μαζί με 50 Μεσσηνίους αιχμαλώτους.  Σύμφωνα με το μύθο κατά την πτώση του ο Αριστομένης πρόλαβε να πιαστεί αρχικά από τα φτερά ενός αετού,  και στη συνέχεια από την ουρά μιας αλεπούς, που τον οδήγησε στην έξοδο. Επίσης στον Καιάδα οι Σπαρτιάτες έριξαν και το νεκρό σώμα του βασιλιά τους Παυσανία, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για προδοσία. Ο Στράβων αποκαλεί τον Καιάδα: 

«δεσμωτήριον το παρά Λακεδαιμονίους σπήλαιο τι».

Aπό τις ανθρωπολογικές μελέτες, προκύπτει ότι οι σκελετοί  στον Καιάδα ανήκουν σε άνδρες ότι οι σκελετοί στον Καιάδα ανήκουν σε άντρες και ελάχιστοι σκελετοί ανήκουν σε γυναίκες. Συνεπώς  καταρρίπτεται ο μύθος για τα νεογέννητα που δήθεν πετούσαν εκεί λόγω αναπηρίας. Άλλωστε επιφανείς Σπαρτιάτες δεν ήταν αρτιμελείς, όπως ο ποιητής Τυρταίος που ήταν τυφλός και ο βασιλιάς Αγησίλαος που ήταν χωλός.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο πώς είναι ο Καιάδας σήμερα. Η  μυθική καταβόθρα των Σπαρτιατών από ψηλά. To βίντεο είναι παραγωγή UpStories από το προσωπικό του κανάλι στο YouTube


UpStories



Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή