Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2018

Άλλη μια χρονιά πέρασε. Ποια όμως ήταν τα άρθρα που επιλέξατε εσείς; Ποια διαβάσετε περισσότερο; Κάντε μια αναδρομή στην χρονιά που μόλις μας πέρασε με το ετήσιο Top 5 των δημοφιλέστερων αναρτήσεων των αναγνωστών μας.



1. Γιατί για 1500 χρόνια απαγορευόταν το όνομα Έλληνας;


Η μεγαλύτερη καταστροφή του ελληνισμού –χωρίς αμφιβολία– έγινε κατά τη διάρκεια του 4ου μ.Χ. αιώνα. Από τότε και για τα επόμενα 1500 χρόνια ακόμη και το όνομα Έλληνας απαγορεύτηκε τελείως να χρησιμοποιείται. Στη διάρκεια αυτών των 1500 ετών ψάξτε να βρείτε το όνομα Έλληνας σε ότι έμεινε γραπτό στην Ελληνική γλώσσα. Δεν υπάρχει. Έγινε καταπιεστικά Ρωμαίος ή Ρωμιός και η Ελλάδα και οι Έλληνες ξεχάστηκαν για πάντα.

Διαβάστε εδώ

2. Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες φύτευαν κυπαρίσσια όταν άρχισαν να θάβουν τους νεκρούς τους;


Οι «χθόνιοι» θεοί των εγκάτων της γης για τον Όμηρο δεν έπαιζαν σχεδόν κανένα ρόλο για τον Ησίοδο ήταν πιο σημαντικοί και για τη λαϊκή πίστη είχαν σπουδαίο ρόλο.
Η Δήμητρα, που στην πραγματικότητα λεγόταν Γήμητρα, δηλαδή «μητέρα γη» ήταν η προστάτιδα της γεωργίας και η κόρη της η Περσεφόνη ήταν η εξουσιάστρια του θανάτου, έχοντας συνήθως την επωνυμία Κόρη, γιατί οι άνθρωποι δεν τολμούσαν να προφέρουν το φοβερό όνομά της. Και ο Διόνυσος επίσης ήταν «χθόνιος» θεός.

Διαβάστε εδώ

3. Μετά από 40 χρόνια η λογοκριμένη ταινία της ΥΕΝΕΔ "Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων"


Το 1977 η αείμνηστη Λίλα Κουρκουλάκου σκηνοθέτησε για λογαριασμό της ΥΕΝΕΔ ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό αναφορικά με τα επιστημονικά επιτεύγματα του Δ-ρα Άρη Πουλιανού και των συνεργατών του στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.

Διαβάστε εδώ

4. Η ετυμολογία των Αγγλικών λέξεων «Stop» και «Humor», προέρχονται από τα αρχαία Ελληνικά


Κατά τον σπουδαίο Βρετανό γλωσσολόγο, ακαδημαϊκό και συγγραφέα της «Εγκυκλοπαίδειας της Αγγλικής Γλώσσας του Κέιμπριτζ», Ντέιβιντ Κρίσταλ, τα 2/3 της αγγλικής γλώσσας προέρχονται από κλασικές λέξεις της ελληνικής και της λατινικής. Μία από τις λέξεις αυτές είναι και η λέξη «stop», που όσο και αν φαίνεται παράξενο, προέρχεται ως αντιδάνειο από τα αρχαία ελληνικά.

Διαβάστε εδώ

5 . Από που προέκυψε η φράση «Το …. σέρνει καράβι»


Στην αρχαία Ελλάδα, πριν τη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου, οι ναυτικοί προκειμένου να αποφύγουν τον γύρο της Πελοποννήσου, κατέφευγαν στη μέθοδο της διόλκησης. Δηλαδή της ρυμούλκησης των πλοίων στο στενό τμήμα γης του ισθμού, με τη βοήθεια κορμών δέντρων.

Διαβάστε εδώ


Καλή Χρονιά
με περισσότερα ενδιαφέροντα
άρθρα και ειδήσεις!