Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Aρχαιολόγοι ανακαλύψαν αρχαίο Ελληνικό ναό γεμάτο με κρυμμένους θησαυρούς

Ένας ναός 2000 ετών γεμάτος χρυσάφι και κοσμήματα ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα από αρχαιολόγους.

Η τοποθεσία, που ανασκάφηκε στο ελληνικό νησί της Εύβοιας, ανακαλύφθηκε γεμάτη χρυσό, ασήμι και κεχριμπάρι.

Χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ., το κτίριο των 100 ποδιών αποκαλύφθηκε το 2023 από μια ομάδα 50 ερευνητών.

«Η ανασκαφή του αρχαϊκού ναού έφερε στο φως πλούσια αφιερώματα: κορινθιακό αλάβαστρο, αγγεία σοφίτα, τελετουργικά πρόχοι τοπικής παραγωγής, καθώς και κοσμήματα από πολύτιμα υλικά όπως χρυσό, ασήμι και κοράλλια», ανέφερε το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

Στο εσωτερικό του ναού ανακαλύφθηκαν επίσης διάφορες κατασκευές που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν ως βωμοί από τους πιστούς.

Ένας βωμός σε σχήμα πετάλου ήταν το πιο μοναδικό από τα σχέδια και τα παχιά στρώματα στάχτης —η οποία ήταν πλούσια σε απανθρακωμένα οστά— έδειχναν σταθερή χρήση.

«Το ενδεχόμενο ορισμένα από αυτά να προϋπήρχαν του ναού δεν μπορεί να αποκλειστεί», πρόσθεσε το υπουργείο. «Το πρώτο επίπεδο χρήσης του βωμού του πετάλου έδωσε κεραμική που χρονολογείται στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ.».

Σε αυτά που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι μερικά από τα παλαιότερα τμήματα, ανακάλυψαν χάλκινα ειδώλια γεωμετρικής περιόδου που παριστάνουν ταύρους και ένα κριάρι.

Η τοποθεσία γενικά εκτείνεται ακόμη πιο βαθιά στην ιστορία από τον ίδιο τον ναό, με δοκιμαστικές περικοπές που δείχνουν ερείπια κτιρίων από τον 9ο αιώνα π.Χ.

«Αν και η έρευνα για το αρχαιότερο από αυτά τα επίπεδα μόλις ξεκίνησε, οι πρώτες ανακαλύψεις υποδηλώνουν ότι η λατρεία είχε τις ρίζες της στους αιώνες μετά το τέλος της μυκηναϊκής περιόδου», ανέφερε η δήλωση.

Το 2015, ένας πολεμικός τάφος 3500 ετών βρέθηκε στη νότια Ελλάδα με μασίφ χρυσά δαχτυλίδια, περίτεχνα χτισμένα ξίφη, χτένες από ελεφαντόδοντο με λεπτά δόντια και περισσότερες από χίλιες χάντρες από πολύτιμες πέτρες.

Το υπουργείο χαρακτήρισε τον θησαυρό «τον πιο σημαντικό που έχει ανακαλυφθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα τα τελευταία 65 χρόνια».


Πηγή εικόνας : Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή