Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Ο ναός του Ολυμπίου Διός. Η Ζωφόρος αλόγων ανακαλύφτηκε σε βάθος 9 μέτρων από την ακτή

Ένα μεγάλο μαρμάρινο ανάγλυφο που πιστεύεται ότι ήταν μέρος της ζωφόρου του Ναού του Ολυμπίου Διός στο Agrigento της Σικελίας, ανακτήθηκε από τον βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά της ακτής του San Leone, όχι μακριά από τις εκβολές του ποταμού Ακράγκας.

Το εύρημα που ανακαλύφθηκε είναι πιθανότατα μαρμάρινη μετωπική διακόσμηση που ανήκει στον περίφημο Ναό: το θραύσμα απεικονίζει ένα άλογο που πηδάει, ένα εμβληματικό στοιχείο σε καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της Eλληνικής περιόδου.

Δύτες από τη Μονάδα Καταδύσεων του Carabinieri πραγματοποίησαν τις επιχειρήσεις μαζί με εκπροσώπους από το Superintendency of the Sea, τη Μονάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Carabinieri και την Underwater Group of BCsicilia, μια εθελοντική οργάνωση που προωθεί και προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά της Σικελίας και διαδίδει πληροφορίες.

Καλυμμένο με σκυρόδεμα, το εύρημα, σχεδόν σίγουρα κατασκευασμένο από προκοννησιακό μάρμαρο, διαστάσεων 2 μέτρα επί 1,6 μέτρα και πάχος 35 εκ., βρισκόταν περίπου 300 μέτρα από την ακτή, σε βάθος 9 μέτρων, αν και αυτό το κομμάτι ήταν ήδη γενικά καταγεγραμμένο στην περιοχή.

Υπό τη διεύθυνση του μηχανικού Gaetano Lino, η υποομάδα BC Sicily ανακάλυψε τις δυνατότητες του στοιχείου τον Οκτώβριο μέσω φωτογραμμετρικών μελετών. Διέσωσαν με επιτυχία το θραύσμα σήμερα αφού ενημέρωσαν τις αρχές και ξεπέρασαν τις μετεωρολογικές προκλήσεις.

Ο Ναός του Δία ανεγέρθηκε από τον τύραννο Θήρων, ηγεμόνα της Ελληνικής αποικίας του Ακράγα (τώρα γνωστή ως Agrigento) και ενός μεγάλου τμήματος της Δυτικής Σικελίας. Έκτισε τον ναό μετά τη νίκη του στη Μάχη της Χιμέρας το 480 π.Χ., καθώς οι αναλογίες του ήταν από τις μεγαλύτερες της αρχαιότητας.

Πρόκειται για ένα ουσιαστικά δωρικό κτίσμα αλλά ήταν ψευδοπερίπτερο, δηλαδή δεν υπήρχαν ανεξάρτητοι κίονες αλλά ημίστυλοι, επτά επί δεκατέσσερις, εμπλεκόμενες σε έναν συνεχή τοίχο. Στις μεσοκολώνες (κενά ανάμεσα στις κολώνες) στέκονταν γιγάντια αγάλματα (7,61 μέτρα ύψος) που ονομάζονταν Τελαμώνες ή Άτλαντες.

 

Πηγή εικόνας : BCSicilia

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή