Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Ποιος ήταν ο μυθικός Αίγισθος;

Αποτελεί τον καρπό της ανοσιώτερης αιμομιξίας, ήταν γιος του Θυέστη και της κόρης του Πελοπίας από τη Λαοδάμεια και κατά το γένος από πατέρα αλλά και μητέρα Τανταλίδης, που για ολόκληρο το γένος του Ταντάλου, από της σφαγής του πατρός του Πέλοπα, η αγανάκτηση των Ολυμπίων θεών εκδηλωνόταν σε κάθε γενεά με φρικαλεότητες εκ μέρους των μελών, έτσι ώστε όλοι να εξοντωθούν.

Τον Θυέστη είχε εκδιώξει από τις Μυκήνες ο Ατρέας, μεγαλύτερος αδελφός του, αφού προηγουμένως του είχε προσφέρει σε γεύμα τα ίδια του τα παιδιά, επειδή είχε καταφέρει να σαγηνέψει τη σύζυγό του Αερόπη με αποτέλεσμα να σφετεριστεί το θρόνο.

Εκδιωκόμενος ο Θυέστης ζήτησε άσυλο στον Βασιλέα της Ηπείρου Θεσπρώτη όπου κάποιο βράδυ βίασε την κόρη του που χωρίς να το ξέρει είχε και εκείνη καταφύγει στην αυλή του ίδιου Βασιλέως. Καρπός του έρωτα αυτού ήταν ο Αίγισθος που αργότερα δολοφόνησε το θείο του, Ατρέα, κι έτσι ο πατέρας του Θυέστης πήρε ξανά την εξουσία των Μυκηνών. Αργότερα, ο γιος του Ατρέα,ο ισχυρός βασιλιάς Αγαμέμνονας, πήρε ξανά την εξουσία και έδιωξε και τους δυο από τις Μυκήνες.

Όταν ο Αγαμέμνονας έφυγε για την Τροία, όπου έλειψε πάνω από δέκα χρόνια, η γυναίκα του Κλυταιμνήστρα έζησε με τον Αίγισθο, κάνοντας μαζί του τρία παιδιά.

Στην επιστροφή του Αγαμέμνονα, ο Αίγισθος σε συνεργασία με την Κλυταιμνήστρα τον παρέσυρε και τον σκότωσε, μαζί με τους συντρόφους του και την Κασσάνδρα, τη σκλάβα του.

«Κι αυτόν, (τον Αγαμέμνονα), χωρίς να ξέρει τον όλεθρο, τον έφερε και τον σκότωσε (ο Αίγισθος) την ώρα που έτρωγε, όπως σκοτώνουν ένα βόδι στο στάβλο. Κι ούτε από τους συντρόφους του γιου του Ατρέα γλύτωσε κανένας, απ όσους τον ακολουθούσαν, ούτε και από τους ανθρώπους του Αίγισθου, παρά σκοτώθηκαν μέσα στ ανάκτορα».
(Ομήρου Οδύσσεια δ 534 – 537).

Ένας άλλος Οδυσσέας, ο Οδυσσέας Ελύτης, «ζωγραφίζει» με την πένα του στο υπέροχο ποίημα:

"Αγαμέμνων"Γρήγορα που σκοτεινιάζει.Φθινοπώριασε.Δεν αντέχω τους ανθρώπους άλλο.Χώρια εσέπου μιλάς και η νύκτα κλαίει σαν το σκύλο σουΠροδομένος απομένει - ποιός; ο φίλος σουΑγαμέμνων, Αγαμέμνων άμοιρεπου σου – που σου’ μελλε να το’ βρειςαπ’ τη γυναίκα σουΑς’ τον άνεμο να λέει ασ’ τον να λυσσάΚάποιος θα’ ναι ο Αγαμέμνων κάποια η φόνισσαΚάποτε κι’ εσύ θα φτάσεις – ποιός; ο νικητήςαλλά βασιλιάς μιας χώρας ακατοίκητηςΚαι το ένα σου Αγαμέμνων και το δέκα σουθα μετράει στα δάκτυλά της η γυναίκα σου».
(Οδυσσέας Ελύτης)

Τον Αίγισθο και την Κλυταιμνήστρα, τους σκότωσε ο Ορέστης, γιος του Αγαμέμνονα, για να εκδικηθεί το φόνο του παππού και του πατέρα του.

Είναι ένας από τους λίγους μυθικούς ήρωες για τον οποίο ο Όμηρος το χαρακτήρισε δόλιο προδότη και του έμεινε ο χαρακτηρισμός και από αρχαίους και σύγχρονους συγγραφείς χωρίς να βρούνε λόγια κατανόησης ή δικαιολογίας.


Πηγή