Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ο Ηρακλής που συνδέει 9 Μεσογειακές χώρες

Τι συνδέει την Ελλάδα με την Ισπανία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τουρκία, τη Γεωργία, την Ιταλία και τη Γαλλία και έλκει την καταγωγή του από την ελληνική μυθολογία;

Η απάντηση είναι οι δώδεκα άθλοι του Ηρακλή, που το Επιμελητήριο Ξάνθης προωθεί ως ιστορική – πολιτιστική – τουριστική διαδρομή. “Το Επιμελητήριο εκπόνησε ήδη τη μελέτη, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας τουριστικής-ιστορικής- πολιτιστικής διαδρομής με αναφορά στη ζωή, τα ταξίδια και τους άθλους του σημαντικότερου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, τον Ηρακλή”εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στυλιανός Μωραΐτης.

 Σκοπός μας -συνέχισε- “είναι η καταγραφή των δεδομένων και η τεκμηρίωση της ανάγκης σχεδιασμού μιας τέτοιας διαδρομής που πάνω απ’ όλα θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά κυρίως μπορεί να δημιουργήσει ένα συνεκτικό και υψηλής αξίας τουριστικό προϊόν, που θα ‘ενώνει’τις χώρες από τις οποίες πέρασε και έζησε ο Ηρακλής”.

Πρόκειται, υπογράμμισε ο κ. Μωραΐτης, για τη δημιουργία μιας “γέφυρας” ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες, ανάμεσα στις χώρες όλου του κόσμου, με “θεμέλιο λίθο” τον Ηρακλή, σύμβολο ειρήνης, φιλίας και ευημερίας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών, την αναβάθμιση  και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής και την αξιοποίησή της προς όφελος των τοπικών οικονομιών.

Στην πρόθεση του Επιμελητηρίου είναι η αναπαράσταση των άθλων του Ηρακλή και αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε επισκέψιμα πάρκα, μονοπάτια (όπου ο περιπατητής μπορεί να περπατήσει στα “βήματα” του μυθικού ήρωα), μέσα από τη συνεργασία δήμων και περιφερειών με τη συνέργεια ιδιωτών και φυσικά εθελοντών, σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Τελικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η ίδρυση ενός Διεθνούς Φορέα Διαχείρισης της ιστορικής πολιτιστικής διαδρομής και η πιστοποίησή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόσθεσε ο κ. Μωραΐτης.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση, ότι μέχρι τον (ερχόμενο) Σεπτέμβριο “θα είμαστε έτοιμοι για να υποβάλουμε τον πλήρη φάκελο προς πιστοποίηση της διαδρομής από το Συμβούλιο της Ευρώπης, δίνοντας νέα ώθηση ανάπτυξης για την περιοχή μας”.

Μέσα απ’ αυτή τη διαδρομή, οι περιοχές της Ελλάδας (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κρήτη και Πελοπόννησος) και των χωρών του εξωτερικού που θα το υλοποιούν, θα αναδείξουν προορισμούς ανεξάρτητους από την εποχικότητα και, επομένως, θα συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για νέες προοπτικές και κλάδους απασχόλησης.

Η ιδέα του Επιμελητηρίου για την αξιοποίηση της “κληρονομιάς” του Ηρακλή πηγάζει, κυρίως από το γεγονός ότι “εδώ στην Ξάνθη (στα Άβδηρα), ο Ηρακλής πραγματοποίησε έναν από τους άθλους τους, τον άθλο με τα Άλογα του Διομήδη”τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Το ταξίδι του ήρωα στις χώρες της διαδρομής

Στην πρόταση του Επιμελητηρίου Ξάνθης περιλαμβάνονται στοιχεία από τη μυθολογία και το πώς οι άθλοι του Ηρακλή συνδέουν τις χώρες που πρότεινε ο φορέας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ο άθλος με τα βόδια του Γηρυόνη εκτυλίσσεται στην Ιβηρική Χερσόνησο και (όπως τονίζεται) “όσον αφορά την Πόλη Λα Κορούνια, το έμβλημα της πόλης, ο θυρεός της Λα Κορούνια, είναι ο φάρος που έχτισε ο Ηρακλής.

Στη βάση του έχουμε μια νεκροκεφαλή με δύο κόκαλα που θεωρείται ότι είναι η κεφαλή του Γηρυόνη. Το Κάντιθ είναι τα παλιά Γάδειρα. Εκεί έχουν, μέχρι και σήμερα, επιγραφές αφιερωμένες στον Ηρακλή. Στην περιοχή υπάρχουν οι λεγόμενες στήλες του Ηρακλέους, οι πύλες του Γιβραλτάρ.

Επίσης, η σημαία της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας έχει σαν έμβλημα τον Ηρακλή με τα δύο λιοντάρια και φυσικά, κατά τη Μυθολογία, η δημιουργία της πόλης της Βαρκελώνης ορίζεται ως δημιούργημα του μυθικού ήρωα”.

Ο ήρωας πέρασε από την Αίγυπτο στο ταξίδι του για τον άθλο των Μήλων των Εσπερίδων ή των βοδιών του Γηρυόνη. Φθάνοντας στη Λιβύη, για τον άθλο των Μήλων των Εσπερίδων,  ο Ηρακλής νίκησε τον μυθικό γίγαντα Ανταίο.

Στο Μαρόκο -όπως επισημαίνεται στην πρόταση του Επιμελητηρίου- “ο Σύφαξ, πατέρας του οποίου φέρεται στην ελληνική μυθολογία ότι είναι ο Ηρακλής έχτισε την πόλη Tanjah.
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκεται η ‘σπηλιά του Ηρακλή’, πόλος έλξης για τους τουρίστες, στην οποία πιστεύεται ότι κοιμήθηκε ο ήρωας προτού βγάλει εις πέρας έναν από τους άθλους του”.

Ο μύθος αναφέρει ότι, “κατά το ταξίδι επιστροφής από την εξόντωση του Γηρυόνη, ο Ηρακλής πέρασε από την Ιταλία και ληστεύθηκε από την πολυάριθμη συμμορία του Κάκου, καθώς κοιμόταν.
Ύστερα από καταδίωξη, όμως, και αφού εξόντωσε ένα ένα όλα τα μέλη της συμμορίας, στο σημείο που συνέλαβε τον Κάκο, έχτισε ναό που τον αφιέρωσε στον πατέρα του Δία (Juppiter inventor).
Ο ναός αυτός σώζεται μέχρι σήμερα. Εκεί χτίσθηκε και η Ρώμη”.

Ο Ηρακλής πέρασε και από τα Πυρηναία και πήγε στη Γαλατία. “Γαλατία ονομάστηκε από τον γιο του Ηρακλή, τον Γαλάτη. Εκεί, λοιπόν, ο Ηρακλής συνάντησε την Πυρίνη.

Αυτή έμεινε έγκυος, αλλά είχε διάφορες επιπλοκές με την εγκυμοσύνη και λέγεται ότι γέννησε ένα τέρας. Στεναχωρημένη, κατέφυγε στο βουνό, όπου και την κατασπάραξαν τα άγρια ζώα.

Ο Ηρακλής βρήκε το πτώμα της, την έθαψε με τιμές πριγκίπισσας και από τότε τα βουνά λέγονται Πυρηναία. Σε εκείνη την περιοχή ίδρυσε μια πόλη που είναι σήμερα γνωστή ως Αλέσια, σημερινή Alise-Sainte-Reine, στη Βουργουνδία. Συνέχισε την ίδρυση νέων πόλεων, εγκαθιστώντας σε αυτές δικές του κυβερνήσεις”.


Πηγή