Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Τι απέγινε η Αριάδνη που έδωσε τον μίτο στον Θησέα;


Η Αριάδνη ήταν κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, ερωτευμένη με τον νεαρό Αθηναίο Θησέα του έδωσε ένα μίτο να τον ξετυλίγει καθώς προχωρούσε στο άδυτο του λαβύρινθο και ύστερα πιάνοντας την κλωστή και μαζεύοντας το κουβάρι να βρεθεί στην έξοδο του.

Ο Θησέας αφού σκότωσε το Μινώταυρο επέστρεψε στην Αθήνα μαζί με την Αριάδνη, την είχε πάρει μαζί του για να την παντρευτεί ώστε να αποφύγει το θυμό του Μίνωα

Κατά το ταξίδι της επιστροφής του κάνει μία στάση στο νησί της Νάξου όπου και την εγκατέλειψε την ώρα που κοιμόταν.

Σύμφωνα με το μύθο ο θεός Διόνυσος εμφανίστηκε στο όνειρό του Θησέα και του είπε ότι έπρεπε να φύγει από το νησί χωρίς την Αριάδνη αφού ήταν γραφτό να μείνει εκεί και να γίνει γυναίκα του.

Η Αριάδνη έμεινε στη Νάξο και παντρεύτηκε το Θεό Διόνυσο και έτσι αναπτύχθηκε η λατρεία της σαν θεότητα στο νησί. 

Ο Διόνυσος της χάρισε ένα χρυσό στεφάνι, το οποίο το έφτιαξε ο Ήφαιστος και την έφερε μαζί του στον Όλυμπο. Έτσι η θνητή Αριάδνη έφτασε να γίνει αθάνατη σύζυγος Θεού.

Την Αριάδνη τιμούσαν ιδιαίτερα σε πολλά νησιά της Ελλάδος η Κρήτη, η Νάξος, η Δήλος, η Κύπρος, αλλά και η Αττική και η Πελοπόννησος.

Μία άλλη παραλλαγή του μύθου στην Κύπρο είναι ότι η κατά την τοπική παράδοση ο Θησέας είχε αποβιβάσει έγκυο την Αριάδνη και όταν μετά από θύελλα κατάφερε να επιστρέψει τη βρήκε νεκρή. 

Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού στην Κύπρο τελούνταν εορτές όπου ένας νέος ξαπλωμένος στο κρεβάτι θύμιζε με τις φωνές του γυναίκα που γεννούσε. Εκεί κοντά σε δάσος υπάρχει το ιερό της Αριάδνης Αφροδισίας όπου φημολογείται ότι είναι ο τάφος της Αριάδνης.

Οι Νάξιοι πίστευαν ότι η Αριάδνη είχε πεθάνει εκεί μαζί με τον Διόνυσο Και είχαν δύο παιδιά, τον Στάφυλο και τον Οινοπίωνα.

Σύμφωνα με άλλες παραδόσεις η Αριάδνη είχε παιδιά και με το Θησέα και πήρε τη θέση τους της στο ουράνιο στερέωμα στον αστερισμό του Βόρειου Στεφάνου.



Πληροφορίες αντλήθηκαν από την παρακάτω: