Αρχαία Ελλάς - Ιστορικές Αναδρομές στην Αρχαία Ελλάδα. Ζωντανεύουμε τον λαμπρότερο Πολιτισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα με την δύναμη της γνώσης.
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020
Σπερθίας και Βούλης: Oι δύο νέοι Σπαρτιάτες που στάλθηκαν στον Ξέρξη προς εκτέλεση, ως αντάλλαγμα των αγγελιοφόρων των Περσών
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020
Δείτε πως είναι ο Kαιάδας σήμερα. Οι Σπαρτιάτες πέταγαν στη χαράδρα τους κακούργους και τους αιχμαλώτους πολέμου. Ο μύθος της σχολικής ιστορίας περί ασθενικών παιδιών
Σύμφωνα με το μύθο που μάθαμε στα σχολεία οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πετούσαν στον Καιάδα τα ασθενικά παιδιά, όμως από επιβεβαιωμένες έρευνες αναφέρεται ότι στον Καιάδα οι Σπαρτιάτες δεν έριχναν τα προβληματικά παιδιά, αλλά τους κακούργους και τους αιχμαλώτους πολέμου.
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020
Το Περσικό δάνειο στους Σπαρτιάτες
Ο Τισσαφέρνης αδιαφορούσε για το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των Σπαρτιατών με τους Αθηναίους, εκείνο ενδιέδερε ήταν η συντριβή μιας ή η αμοιβαία εξασθένηση και των δύο. Στη συνθήκη, μεταξύ των άλλων, επιλύθηκε το βασικό πρόβλημα της μισθοδοσίας και συντήρησης του σπαρτιατικού στόλου.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Πέρσες έδιναν χρήματα στα ελληνικά κράτη αλλά ήταν η πρώτη χρηματοδότηση με τη μορφή δανείου, που έπρεπε να επιστραφεί έντοκα, μετά την τελική νίκη!
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020
Οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν πρώτοι μαθηματικά κλάσματα σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα
Πριν από περίπου 3.500 χρόνια, ο μινωικός πολιτισμός στο
νησί της Κρήτης ανέπτυξε ένα σύστημα γραφής που αποτελείται από συλλαβικές
πινακίδες, που ονομάζονται Γραμμικό Α, με τις οποίες μερικές φορές συνήθιζαν να
γράφουν προσφορές σε ιερά και να κοσμούν τα κοσμήματά τους, αλλά βοήθησαν
κυρίως στη διαχείριση των ανακτορικών κέντρων τους.
Σήμερα, αυτό το σενάριο παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη αποκρυπτογραφημένο και περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο σύστημα αριθμητικής σημειογραφίας με σημεία που υποδεικνύουν όχι μόνο ακέραιους αριθμούς, αλλά και κλάσματα (όπως 1/2, 1/4, 1/8, κ.λπ.). Ενώ ολόκληροι οι αριθμοί αποκρυπτογραφήθηκαν πριν από δεκαετίες, οι μελετητές συζητούν για τις ακριβείς μαθηματικές τιμές των κλασματικών σημείων.
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020
Αμφορέας που περιείχε παστά ψάρια στην Αρχαία Κόρινθο
Μαζί με τον αμφορέα αυτόν αποκαλύφθηκε πλήθος κορινθιακών ή και εισαγόμενων εμπορικών αμφορέων που χρησίμευαν στην αποθήκευση και μεταφορά των προϊόντων.
Μεγάλη εντύπωση κάνει η παρουσία στο εσωτερικό του αμφορέα υπολειμμάτων παστών ψαριών από τον Ατλαντικό Ωκεανό (τόνος, φαγκρί και τσιπούρα Ατλαντικού), πράγμα που μαρτυρά ότι η Κόρινθος υπήρξε κέντρο διακίνησης παστών ψαριών από την Ισπανία.
H Ανάβαση του Αντίοχου Γ' του Μέγα
Ο Αντίοχος Γ' ανέβηκε στον θρόνο μετά τη δολοφονία του αδελφού του, Σέλευκου Γ' Κεραυνού το 222 π.Χ., ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανακτήσει εδάφη που είχε καταλάβει ο Άτταλος Α' της Περγάμου.
Ο Αντίοχος Γ' κληρονόμησε ένα κράτος αποδιοργανωμένο. Όχι μόνο του είχε αποσπαστεί η Μικρά Ασία, αλλά και οι ανατολικές επαρχίες είχαν αποσχιστεί, η Βακτρία υπό τον Έλληνα Διόδοτο και η Παρθία υπό τον νομάδα αρχηγό Αρσάκη.
Το 222 π.Χ. ο Αντίοχος πήρε για σύζυγο τη Λαοδίκη Γ', κόρη του Μιθριδάτη Β' του Πόντου. Ένα χρόνο αργότερα ο Αντίοχος πήγε ανατολικά, όπου και η επανάσταση καταπνίγηκε. Η υποταγή της Κάτω Μηδίας, που διεκδίκησε την ανεξαρτησία της με τον Αρταβαζάνη, ακολούθησε.
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020
«Ο μήνας του μέλιτος» μια παράδοση που έχει καθιερωθεί από την αρχαία Ελλάδα.
Στην αρχαία Αθήνα για έναν μήνα οι νεόνυμφοι δεν έκαναν καμιά απολύτως εργασία. Καθώς η μέτρηση του χρόνου βασιζόταν στα φεγγάρια, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα, απείχαν από τις εργασίες τους για μια σελήνη, περίπου ένα μήνα.
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020
Ο ρόλος του καιρού κατά τη διάρκεια της Ελληνο- περσικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.
Η κατεύθυνση του προκύπτοντος ανέμου εξαρτάται από την ώρα της ημέρας.
Η τοπική θαλάσσια αύρα εξαρτάται από τους διαφορετικούς ρυθμούς ηλιακής θέρμανσης μεταξύ του Σαρωνικού Κόλπου και της γης της Αττικής. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργούν στην περιοχή το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου για χιλιάδες χρόνια.
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020
Το βασίλειο των λεόντων πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά - Δείτε το βίντεο
Όπως ανέφεραν οι ιθύνοντες η συστηματική αποψίλωση του χώρου στάθηκε σωτηρία και δεν προκλήθηκαν φθορές στα αρχαία, στην πραγματικότητα ανέφεραν ότι κάηκαν μόνο ξερά χόρτα που βρισκόταν τριγύρω του αρχαιολογικού χώρου.
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020
Ύλλος ο γιος του Ηρακλή
Οι απόγονοι του Ηρακλή με αρχηγό τον Ύλλο πάντα επιθυμούσαν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη και να διεκδικήσουν το θρόνο, έτσι συμμάχησαν με τους Αθηναίους και πολέμησαν εναντίον του Ευρυσθέα, τον φόνευσαν και κατέστρεψαν τον στρατό του.
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η Μάχη των Θερμοπυλών σε τρισδιάστατο βίντεο
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ, στα Στενά της Σαλαμίνας (στον Σαρωνικό Κόλπο, κοντά στην Αθήνα) μεταξύ της συμμαχίας των ελληνικών πόλεων-κρατών και της Περσικής Αυτοκρατορίας. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτέλεσε την σημαντικότερη σύγκρουση και την αρχή του τέλους της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 480 π.Χ.
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020
Η Μαγεία της Ελληνικής γλώσσας : Τι σημαίνει πτώσσω; Και ποια η πραγματική έννοια του πτωχού
Στα νέα Ελληνικά πτώσσω σημαίνει φοβάμαι, ζαρώνω, δειλιάζω, τριγυρίζω συνεσταλμένος, επαιτώ, ζητιανεύω. Το ρήμα αναπτύχθηκε από την ίδια ρίζα με το πτήσσω και το πτοώ αλλά παράλληλα προς αυτά, παράγοντας μια δική του οικογένεια λέξεων και νοημάτων.
Ναυμαχία της Σαλαμίνας : Oταν η Πέρσα βασίλισσα Άτοσσα ρώτησε τους Έλληνες
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020
Επίσκεψη στην Ακρόπολη (1960)
Πλάνο από αυτοκίνητο που κινείται στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, βλέπουμε την νοτιοδυτική όψη του μνημείου και το Ηρώδειο. Κινούμενο πλάνο που δείχνει τη νότια πλευρά της Ακρόπολης και τα Προπύλαια σε γενικό πλάνο.
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020
Δεξίλεως : O Αθηναίος ήρωας που σκοτώθηκε στην μάχη σε ηλικία 20 χρονών
Ανήκε στην τάξη των Ιππέων και σκοτώθηκε σε ηλικία 20 ετών μαζί με άλλους τέσσερις ιππείς στην Κόρινθο όταν οι Αθηναίοι ηττήθηκαν από τους Σπαρτιάτες.
Η τέφρα του και των τεσσάρων άλλων ιππέων μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εναποτέθηκε στο δημόσιο σήμα.