Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Το πραξικόπημα της Αθήνας που τιμωρήθηκε με εκτελέσεις πριν από 2.500 χρόνια

Εντυπωσιάζουν οι νέες φωτογραφίες από τις ανασκαφές στο Φαληρικό Δέλτα και προκαλούν διεθνές ενδιαφέρον μετά τη δημοσίευσή τους από το πρακτορείο Reuters. Τα ευρήματα στον ομαδικό τάφο των 80 δεσμωτών συνδέονται με το περίφημο Κυλώνειο Άγος της αρχαίας Αθήνας και οι σκελετοί έχουν κινητοποιήσει την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα.

Στον περιβάλλοντα χώρο της νέας έδρας της εθνικής λυρικής σκηνής και της εθνικής βιβλιοθήκης στο δέλτα Φαλήρου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα πολυάνδριο με 80 νεκρούς οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε παράταξη και όλοι φέρουν δεσμά στα χέρια. Άνδρες με δεσμά στα χέρια ήταν κάτι πολύ περίεργο, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα τα χέρια τους βρίσκονται ψηλά.

«Όλοι είναι δεμένοι στα χέρια με χειροπέδες και οι περισσότεροι από αυτούς είναι πάρα πολύ νέοι, σε καλή κατάσταση, υγιείς τη στιγμή που εκτελέστηκαν», δήλωσε η επικεφαλής των ανασκαφών αρχαιολόγος κ. Στέλλα Χρυσουλάκη. 

Οι νέες φωτογραφίες του Άλκη Κωνσταντινίδη που δημοσιεύτηκαν από το Reuters είναι εντυπωσιακές και διευρύνουν τη σημασία των ευρημάτων. Οι αρχαιολόγοι περιμένουν αποτελέσματα από εξετάσεις DNA, από τα οποία ελπίζουν να αντλήσουν ασφαλή συμπεράσματα για την αιτία θανάτου των νεκρών. Θεωρείται όμως ότι πρόκειται για τους οπαδούς του Κύλωνα που επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία με εξέγερση στην ολιγαρχική Αθήνα, δηλαδή πριν από την επικράτηση της Δημοκρατίας ως πολιτεύματος. Αυτού του είδους οι στάσεις επιτάχυναν τις εξελίξεις και βοήθησαν να ωριμάσει η πολιτική σκέψη. Οι Αθηναίοι ήθελαν ομαλότητα και δικαιοσύνη στη διοίκηση της πόλης η οποία κινδύνευε κάθε φορά από τη δύναμη των όπλων. Έτσι αναζήτησαν δημοκρατική διακυβέρνηση από τους ίδιους τους πολίτες.

«Δεν ήταν σκλάβοι, αλλά ευγενείς» λένε οι ειδικοί και πιστεύουν ότι ήταν οπαδοί του Κύλωνα που επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία. Όταν απέτυχαν, κατέφυγαν στο ιερό της Ακρόπολης και έγιναν ικέτες. Η εκτέλεσή τους όμως, θεωρήθηκε ανίερη πράξη και έμεινε  γνωστή ως «Κυλώνειον άγος»

Το Κυλώνειο Άγος (636 ή 632 π.Χ) είναι ένα ιστορικό γεγονός που επηρέασε όχι μόνο την κοινωνία της αρχαίας Αθήνας, αλλά και την πορεία στα πολιτικά πράγματα και την εξέλιξη του πολιτεύματος. Συνέβη όταν ο ευγενής Κύλων προσπάθησε να να ανατρέψει τον τύραννο Μεγακλή και καταλάβει την εξουσία, αλλά απέτυχε. Ο ίδιος και ο αδελφός του κατάφεραν να φύγουν από την πόλη, αλλά οι οπαδοί του οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Ακρόπολη ως ικέτες, εγκλωβίστηκαν.

Οι αντίπαλοί τους τους υποσχέθηκαν πως αν κατέβαιναν από τον ιερό βράχο δεν θα τους πείραζαν. Όταν εκείνοι άρχισαν να βγαίνουν όμως, τους εκτέλεσαν με πρωτοφανή αγριότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα και έτσι δημιουργήθηκε μίασμα. Η ανασκαφή στο Φαληρικό Δέλτα έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον Η αρχαιολόγος και δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου είχε αναφέρει στη «Μηχανή του Χρόνου», μιλώντας στην εκπομπή για τη Γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα: «η πρώτη μελέτη έδειξε ότι πρόκειται για άνδρες σχετικά νέους σε ηλικία καλοζωισμένους που δεν έχουν ταλαιπωρηθεί. Άρα δεν ήταν δούλοι, δεν δούλευαν στα χωράφια και προφανώς ήταν αριστοκρατικής καταγωγής.

Δύο μικρά αγγεία που βρέθηκαν στον τάφο είναι εκείνα που μίλησαν, δηλαδή εκείνα που έδειξαν την εποχή. Και αυτό είναι γύρω στο 630 π.Χ. Εκείνη την εποχή είναι η εποχή μεγάλης πολιτικής αναταραχής στην Αθήνα και είναι η εποχή του Κυλώνειου Άγους».

Πηγή