Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Άθικτο άγαλμα της Κυβέλης της «Μητέρας των θεών» έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στον Πόντο

Ένα μοναδικό άγαλμα της θεάς Κυβέλης ανακάλυψαν Tούρκοι αρχαιολόγοι στα Κοτύωρα του Πόντου. Πρόκειται για άγαλμα 2.100 ετών, ύψους 1,10 μέτρων και βάρους 200 κιλών, που αναπαριστά τη θεά Κυβέλη την ώρα που κάθεται.

Το άγαλμα διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση στην πορεία των αιώνων, μετά την ήττα του Μιθριδάτη ΣΤ’ και την κατάλυση του Βασιλείου του Πόντου τον 1ο αιώνα π.Χ από τον ρωμαϊκό στρατό. Το άγαλμα βρέθηκε σχεδόν άθικτο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο Κουρούλ Καλεσί στην επαρχία των Κοτυώρων (Όρντου).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφικής αποστολής και πρόεδρο του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Γκαζί, καθηγητή Σουλεϊμάν Γιουτζέλ Σενγιούρτ, είναι το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα που βρίσκεται στην περιοχή.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται για εύρημα μεγάλης αξίας. Η μικρασιατική φρυγική θεότητα Κυβέλη, γνωστή μεταγενέστερα στους Έλληνες ως Ρέα, ήταν θεά γενικά της άγριας φύσης, των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας. Ήταν κόρη του Ουρανού και της Γαίας.

Η μικρασιατική φρυγική θεότητα θεωρούνταν η θεά της γης και η μητέρα των θεών. Με τον Κρόνο απέκτησε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων είναι ο Δίας, η Ήρα, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Κυβέλη αγαπούσε πάρα πολύ έναν όμορφο άντρα, τον Άττη, ο οποίος σκοτώθηκε από ένα θανάσιμο χτύπημα ενός κάπρου στο κυνήγι.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Κυβέλη τον αγάπησε παράφορα. Ο Άττις, μη μπορώντας να αντέξει τη ζήλια της αγαπημένης του, αναγκάστηκε να ευνουχιστεί. Η Κυβέλη θρήνησε για το κακό που του προξένησε και τον μεταμόρφωσε σε έλατο. Από τότε ο Άττις συμβόλιζε τη βλάστηση και την καταστροφή της φυτικής ζωής.

Δείτε το άγαλμα 

Πληροφορίες: Daily Sabah, Ελληνική Μυθολογία (Εκδοτική Αθηνών, 1986).


Πηγή