Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Το όραμα του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας και η πιθανή σχέση τους με τον τύμβο της Αμφίπολης

Ο Φίλιππος γνώρισε την Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου, στη Σαμοθράκη, κατά την επίσκεψή τους εκεί, για να μυηθούν στα Καβείρεια Μυστήρια, το 357 π.χ.

“ Λέγεται Φίλιππος έν Σαμοθράκη τή Ολυμπιάδι συμμυηθείς ”.. 

Η νεαρή νύφη ήταν ιέρεια των Ορφικών Μυστηρίων και μυημένη στη λατρεία τού Διονύσου, με περισσότερο ζήλο από τις άλλες γυναίκες.

Ο Φίλιππος  ήταν Ηρακλείδης από τη γενιά του Κάρανου (γιου του Φείδωνα) και η Ολυμπιάδα απ’ τη γενιά του Νεοπτόλεμου (του γιου του Αχιλλέα, γιου του Πηλέα, γιου του Αιακού, γιου του Δία που ήταν βασιλιάς της Αίγινας).

Ο Φίλιππος ήταν τότε νεαρός ακόμα και εκείνη παιδούλα, ορφανή από πατέρα και μητέρα.
Εκεί (στη Σαμοθράκη) την ερωτεύτηκε και τελικά την νυμφεύτηκε αφού πήρε τη συγκατάθεση του αδελφού της Αρύμβα


Το όνειρο της Ολυμπιάδας - Πλουτάρχου, «Βίος Αλεξάνδρου»


Πριν από την πρώτη νύχτα του γάμου της με το Φίλιππο η νύφη (η Ολυμπιάδα) είδε στ’ όνειρό της πως άκουσε μια βροντή και πως ένας κεραυνός έπεσε στην κοιλιά της.
Στο σημείο που την χτύπησε ο κεραυνός άναψε μια μεγάλη φλόγα, ύστερα διασπάστηκε σε άλλες φλόγες που κατευθύνονταν προς κάθε κατεύθυνση και τελικά έσβησε.

Το όνειρο του Φιλίππου - Πλουτάρχου, «Βίος Αλεξάνδρου»


Λίγο καιρό αργότερα απ’ το γάμο, ο Φίλιππος είδε όνειρο, πως σφράγισε την κοιλιά της γυναίκας του με τα ίδια του τα χέρια.  Και μάλιστα το σκάλισμα της σφραγίδας, όπως είδε στ’ όνειρό του παρίστανε ένα λιοντάρι, γράφει ο Πλούταρχος. Όλοι οι άλλοι μάντεις είδαν με ύποπτο μάτι τ’ όνειρο και πρότειναν στο Φίλιππο να προσέχει πιο πολύ τη σύζυγό του.

Ο Αρίστανδρος ο Τελμησεύς όμως του είπε πως η γυναίκα του είναι έγκυος -γιατί κανένας δεν σφραγίζει τ’ άδεια πράγματα- και μάλιστα πως έχει στην κοιλιά της ένα αγόρι με ρωμαλέα και λιονταρίσια ψυχή.

Μετά το όραμα ο Φίλιππος έστειλε στους Δελφούς τον Χαίρωνα τον Μεγαλοπολίτη, κι έφερε χρησμό από το θεό , πού του έδινε εντολή να κάνει θυσίες στον Άμμωνα και να τον σέβεται αυτόν περισσότερο απ`όλους τούς θεούς.

” Αμμωνι θύειν καί σέβεσθαι μάλιστα τούτον τόν θεόν “.

Ο Φίλιππος δεν θα αγνοούσε ποτέ έναν χρησμό ειδικά των Δελφών. Το πιθανότερο ήταν να κτίσει κάποιο ναό για να τιμήσει το θεό Άμμωνα.  Αυτό ίσως έφερε αντιδράσεις στην πρωτεύουσα οπότε θα επέλεγε κάποιο άλλο μέρος να το κάνει πιο κοντά στην Σαμοθράκη και στο Παγγαίο.

Ο σεβασμός εκείνη την εποχή προς τους θεούς εκδηλωνόταν και από το μέγεθος του κτιρίου, οπότε ο Φίλιππος λογικά θα έφτιαχνε το μεγαλύτερο ναό που υπήρχε στη Μακεδονία.
Μήπως τελικά δεν είναι τυχαίο το ότι τη μέρα που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος κάηκε και ο ναός της Αρτέμιδος;

Βλέποντας λοιπόν τον κύκλο της περιμέτρου, από ψηλά, μοιάζει με σφραγίδα και στη μέση ο λέοντας, έτσι πιθανόν να ήθελε να στείλει το μήνυμα ψηλά από εκεί που πίστευε ότι έρχονται οι θεοί. Αν ισχύει αυτό τότε μέσα στη σφραγίδα, μέσα στη γη, μέσα στην κοιλιά της μάνας από όπου βγήκε ο μέγας Αλέξανδρος κάποιοι φρόντισαν και να επιστρέψει.

Η λέξη σφραγίδα συμβολίζετε από τον κύκλο!!!  Ο κύκλος είναι το σύμβολο του ηλίου όπως και το φως που πετάχτηκε στο δωμάτιο!!!  Το όραμα δείχνει τον Αλέξανδρο να γίνετε σφραγίδα και ένας νέος θεός στη θέση των θεών!!!

Δεν υπάρχουν επιπλέον καταγραφές και πιθανόν να σφραγίστηκε το μνημείο, καθώς, κανείς μετά το Φίλιππο δεν ήθελε να κάνει θυσίες στον Άμμωνα.

Μια διαφορετική προσέγγιση του ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ τουΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ από τον Βασίλη Μακαρίου



Πηγή