Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Διαβάστε τι έλεγε η Αμερικανίδα Εριέττα Μέρτζ (Henrietta Mertz) για τους Έλληνες και το ταξίδι του Οδυσσέα

Λένε πως η πρώτη που ετόλμησε να έρθει αντιμέτωπη προς την επικρατούσα άποψη ότι οι περιπλανήσεις του Οδυσσέως έγιναν μέσα στην Μεσόγειο ήταν η Αμερικανίδα Εριέττα Μέρτζ (Henrietta Mertz) η οποία το 1965 εξέδωσε στο Σικάγο των Η.Π.Α. το βιβλίο ” The Wine Dark Sea” (τίτλος στα Ελληνικά “ΟΙΝΩΨ ΠΟΝΤΟΣ” εκδόσεις ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ -1995) και αργότερα το 1967 τα “Αργοναυτικά” δια των οποίων με μεγάλη πειστικότητα -στηριζόμενη στις δικές της προσωπικές έρευνες και εξερευνήσεις στην Β. και Ν. Αμερική- διατυπώνει την θέση ότι το ταξίδι του Οδυσσέως είχε και ένα σημαντικό σκέλος εκτός Μεσογείου..

Η άποψη της κ. Μέρτζ είναι ότι ο Οδυσσέας ταξίδεψε μέχρι τις ακτές της Αμερικής βοηθούμενος από τα θαλάσσια ρεύματα. Η κ. Μέρτζ εντόπισε τα μέρη που επισκέφθηκε ο Οδυσσέας με βάση την ταχύτητα που κινούνται τα θαλάσσια ρεύματα και την διάρκεια των ταξιδιών από σταθμό σε σταθμό όπως αναφέρονται στην Οδύσσεια. Οι απόψεις της κ. Μέρτζ ενισχύονται και από αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην Αμερικανική ήπειρο.

Βεβαίως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την γνωστή και σύγχρονη Ελληνίστρια αρχαιολόγο Ενριέττα Μερτζ (Henriette Mertz), η οποία έχει πει τα εξής:

  • «Οι χάρτες του Piri Reis είναι αποτέλεσμα προγενεστέ­ρων χαρτών που φθάνουν στην εποχή του Μεγάλου Αλε­ξάνδρου.»
  • «Ο Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος (610-547 π.Χ.) πιστεύε­ται ότι κατασκεύασε τον πρώτο χάρτη της γης.»
  • «Με τον χαλκό που έπαιρναν οι Έλληνες, το 2000-1000 π.Χ., από το Lake Superior της Αμερικής έκαναν τον θη­σαυρό του Ατρέως, όπως τον βρήκε ο Σλήμαν στις Μυκήνες και τον Ορχομενό.»
  • «Τον 3ο αιώνα π.Χ. ο Ερατοσθένης είχε υπολογίσει σω­στά ότι η περίμετρος της γης στον Ισημερινό είναι 25.000 μίλια περίπου.»
  • «Ό Ευήνωρ, που, κατά τον Πλάτωνα, ήταν βασιλιάς της Ατλαντίδος, ταυτίζεται με τον άνθρωπο του Folsom της Αμερικής το 9000 π.Χ.»
  • «Η επιστημονική αποστολή Thomas ανακάλυψε στην περιοχή του Tennessee Αμερικής τους κύκλους, τις γέφυ­ρες και τους τοίχους που περιγράφει ο Πλάτων στον διά­λογο του "Ό Κριτίας". (Αποσπάσματα από το βιβλίο της «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», 1976 «Dwel­ling place of the gods» («Τόπος κατοικίας των Θεών») (Μεταφρά­σεις του ερευνητή).


Και σε άλλο βιβλίο:


  • «Κανένας άλλος λαός δεν είχε αυτήν την εκρηκτική πε­ριέργεια, η οποία φαίνεται να αποτελούσε το εξέχον χαρακτηριστικό των Ελλήνων. Ό,τιδήποτε παρατηρούσαν, το εξέταζαν με ικανότητα και σε κάθε του λεπτομέρεια. Ιδιαί­τερα χαρακτηριστικά ζώων ανθρώπινη ψυχολογία· δράση, όσφρηση, ακοή, αφή, αισθήσεις, ασθένεια και μέσα θεραπεί­ας· βοτανική, μέρη των φυτών και διαφορές μεταξύ ειδών, άνθη και δένδρα· σεισμολογία και υποχθόνιαι δυνάμεις· μέ­ταλλα και μεταλλουργία —η οποία περιελάμβανε και σχε­δόν τέλειες κοπές νομισμάτων υλικά βαφής και χρώματα με ποιότητα μακράς διαρκείας· φυσικά· μαθηματικά· εφαρ­μοσμένη μηχανική· μετεωρολογία· αστρονομία· ωκεανογραφία· ακουστική και η μουσική θεωρία των ουρανίων σφαιρών— έκαστον εξ αυτών έγινεν αντικείμενον λεπτομε­ρούς επιστημονικής παρατηρήσεως σε τέτοιο καταπληκτικό βαθμό, ώστε εμείς οι ίδιοι μόλις τώρα αρχίζουμε να συλ­λαμβάνουμε την έκτασι του μεγέθους τους.».
  • «Το μέγεθος των Ελληνικών επιστημονικών γνώσεων, ιδιαιτέρως της γεωγραφίας, αστρονομίας και ωκεανογρα­φίας, ήταν τέτοιο, ώστε ο Όμηρος δεν εχρειάζετο να κατα­φύγη στην φαντασία του, αλλά είχε την δυνατότητα να οδη­γήσει τον Οδυσσέα μέσω τόπων και εμπειριών, που ήταν πραγματικές και που στην πραγματικότητα κάποιος τις είχε βιώσει, ώστε να διηγηθή και να συσχετίση τις εμπειρίες του αυτές στον Όμηρο. Πράγματα, για τα οποία ο ποιητής έκα­με λόγο, εύκολα μπορούν να αναγνωρισθούν με προσωπική μαρτυρία ακόμη και σήμερα.
  • «(Η συγγραφεύς έχει) ακλόνητον πεποίθησιν ότι ο Όμη­ρος αναφέρεται εις πραγματικά ιστορικά γεγονότα και κα­τόπιν συστηματικών παρατηρήσεων και επίμονων ερευνών καταλήγομεν εις την διαπίστωσιν ότι οι μεν Αργοναύται έφθασαν μέχρι των εκβολών του Ρίο ντε Λα Πλάτα, ο δε Οδυσσεύς μέχρι του κόλπου του Μεξικού, όπου ευρίσκεται η Σχερία του Αλκινόου.
  • «Ναυτικοί διέθεταν (επ' αμοιβή) ημερολόγια πλοίων, όπου ανεφέροντο πρακτικές πλοηγήσεως για πολύ μακρυ­νές περιοχές με ορυχεία χαλκού και αργύρου (στα χρόνια του Ομήρου).»
  • Ο Γλάδστων, όπως και πολλοί άλλοι... ήταν πεπεισμέ­νοι πως ο Όμηρος έγραψε γεωγραφία, όπως την εγνώριζε... και ότι ο υπαινιγμός του Ομήρου περί ημέρας και νύκτας, που πλησιάζουν η μία την άλλη τόσο πολύ... (αναφέρεται) εις την χώρα του Ηλίου του Μεσονυκτίου.») (Αποσπάσματα από το βιβλίο της «The wine dark sea» 1965. Έλλην. έκδοση «Νέα Θέσις» με τίτλο «Οίνωψ πόντος», 1995. Μετάφραση: Ζαΐρης Νικόλαος).


Αλλά, ας προχωρήσουμε και σε άλλα θέματα:

Λένε ότι και η πόλη Ροντ Άιλαντ , που είναι μία Ομόσπονδη πολιτεία των ΗΠΑ στην περιοχή της Νέας Αγγλίας, έχει σχέση με τον Ελληνισμό: για την ονομασία της πολιτείας και του ομώνυμου νησιού υπάρχουν δύο ερμηνείες: μία είναι ότι προέρχεται από το ελληνικό νησί Ρόδος και άλλη από την αγγλική παραφθορά ολλανδικών λέξεων, που σημαίνουν «κόκκινο νησί».

Το βέβαιον είναι ότι πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στην περιοχή κατοικούσαν διάφορες φυλές Ινδιάνων και οι ντόπιοι πίστευαν ότι ορισμένοι εξ αυτών προέρχονταν από μία «λευκή φυλή».

Και κάτι εκπληκτικό:

Η πόλη Σίρακιουζ των ΗΠΑ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης με πληθυσμό περίπου 147.300 κατοίκους, είναι ένα αξιόλογο οικονομικό και πνευματικό κέντρο. Διαθέτει βιομηχανίες ηλεκτρικών ειδών, χημικών, τροφίμων κ.ά. Στην πόλη εδρεύει πανεπιστήμιο και πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ διαθέτει πολλά μουσεία, συμφωνική ορχήστρα κ.ά.

Ο πρώτος οικισμός Ευρωπαίων στη θέση της σύγχρονης πόλης ιδρύθηκε το 1655, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των επιθέσεων των Ινδιάνων. Μόνιμος οικισμός ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αι. Γρήγορα εξελίχτηκε σε πόλη και το 1820 μετονομάστηκε σε Σίρακιουζ (Συρακούσες) από την ομώνυμη αρχαία ελληνική πόλη της Σικελίας!


Πηγή