Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Τιμοκατάλογος προϊόντων και υπηρεσιών βρέθηκε στην αρχαιοελληνική πόλη Στρατονίκεια της Μικράς Ασίας. Οι ποικιλίες με τις ελιές και ο καθορισμός ανώτερης τιμής

Από μαρμάρινες δημόσιες τουαλέτες μέχρι βυζαντινούς τάφους με ατόφιους σκελετούς έχουν βρει οι αρχαιολόγοι στην Στρατονίκεια την αρχαία πόλη της Καρίας στην Μικρά Ασία. Είναι μια από τις μεγαλύτερες μαρμάρινες πόλεις στον κόσμο και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO.

Ανάμεσα στα ευρήματα της περιοχής είναι και ένας τιμοκατάλογος προϊόντων και υπηρεσιών που βρέθηκε χαραγμένος στον τοίχο ενός κτηρίου ηλικίας 2.000 ετών. Παρόλο που οι αρχαιολόγοι τον εντόπισαν πριν από περίπου 19 χρόνια, ολοκλήρωσαν πρόσφατα την επεξεργασία των κειμένων, τα οποία έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της ανασκαφής Μιλάλ Σογιούτ στον τοίχο των 23 τ.μ. είχαν γραφτεί περισσότερα από 200 προϊόντα και υπηρεσίες με τις αντίστοιχες τιμές τους.

Πωλούνταν έως και τέσσερις τύποι ελιών. Η καλύτερη σε ποιότητα ελιά πωλούνταν για 45 δηνάρια. Υπήρχε καθορισμός των μέγιστων τιμών προκειμένου να αποφευχθεί ο πληθωρισμός.

Ένα σημαντικό στοιχείο που ήρθε στην επιφάνεια ήταν ότι τα προϊόντα πωλούνταν φθηνότερα απ’ ό,τι αγοράζονταν από τους παραγωγούς και οι πλούσιοι αναλάμβαναν να καλύψουν τη διαφορά.



Σήμερα η αρχαία πόλη Στρατονίκεια ανήκει στην τουρκική επαρχία των Μούγλων, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Εσκιχισάρ.



Πηγή