Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Πώς βγάζουν στο σφυρί αρχαιοελληνικούς θησαυρούς σε δημοπρασίες του εξωτερικού ;

Το μαρμάρινο ειδώλιο, γνωστό ως η «θεά της Σαρδηνίας» έγινε διάσημο το 2014, όταν βγήκε σε δημοπρασία από τον Οίκο Κρίστις με εκτιμώμενη αξία το 1,2 εκατ. δολάρια.  Όπως αναφερόταν στην περιγραφή του αντικειμένου από τον οίκο δημοπρασιών ανήκε από το 1997 στον Αμερικανόεβραίο μεγιστάνα Μάικλ Στάινχαρντ.

Ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, ο γνωστός «κυνηγός» κλεμμένων αρχαιοτήτων και ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης εντόπισε στη φωτογραφία του ειδωλίου κάποιες μαύρες αποχρώσεις που μαρτυρούσαν ότι ήταν προϊόν λαθρανασκαφής.

Ύστερα από έρευνα, βρήκε ότι το ίδιο αγαλματίδιο απεικονιζόταν σε φωτογραφία από τα αρχαία του Ιταλού εμπόρου αρχαιοτήτων, Τζιάκομο Μέντιτσι, που είχαν κατασχεθεί. Το ειδώλιο απεικονιζόταν σπασμένο σε έξι κομμάτια, ήταν ακαθάριστο και επρόκειτο για ένα σαρδηνικό ειδώλιο της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Μόλις ταύτισε το αντικείμενο ενημέρωσε τις αμερικανικές και ιταλικές αρχές. Έξι ημέρες αργότερα,  ο οίκος Christie’s το απέσυρε, ενώ μια ομάδα αστυνομικών πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι και στο γραφείο του Στάινχαρντ, όπου κατάσχεσαν 15 αρχαία αντικείμενα από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ανάμεσα τους βρισκόταν μια αρχαιοελληνική λευκή λήκυθος, η οποία αναπαριστούσε ταφική πομπή και η αξία της εκτιμάται στα 380.000 δολάρια. Παλαιότερα το ίδιο αντικείμενο βρισκόταν στο αρχείο των εμπόρων αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σάιμς – Χρήστου Μιχαηλίδη, των εμπόρων που προμήθευαν τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως το Γκετί και το Μετροπόλιταν, και διατηρούσαν αποθήκη στη Σχοινούσα.

Περίπου 2.217 φωτογραφίες αρχαιοτήτων βρέθηκαν στο αρχείο τους, το οποίο ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης χαρακτήριζε ως «πανόραμα με εκπληκτικής ομορφιάς αντικείμενα όλων των αρχαίων πολιτισμών που έχουν βρεθεί παράνομα τις τελευταίες δεκαετίες σε διάφορα μέρη της υφηλίου».

Ο Τσιρογιάννης ευτυχώς έχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο αρχείο, στο οποίο ανατρέχει κάθε φορά που οίκοι δημοπρασιών βγάζουν στο σφυρί αρχαιότητες.

Σήμερα, τα κυκλώματα έχουν υιοθετήσει νέες μεθόδους ανταλλαγής πληροφοριών και όπως επισημαίνει η κ. Άλμπερτσον διευθύνουσα σύμβουλος της Ενωσης για τη Διερεύνηση Εγκλημάτων κατά της Τέχνης: «Η κρυπτογράφηση που προσφέρουν εφαρμογές ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων, βίντεο και φωτογραφιών ή κλήσεων μέσω κινητών τηλεφώνων αποτελεί εμπόδιο για τις Αρχές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χαμηλόβαθμους αλλά και επιφανείς διακινητές για να μοιράσουν πληροφορίες ή να πουλήσουν αντικείμενα».

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης συνεχίζει το δύσκολο έργο της αναζήτησης των κλεμμένων αρχαιοτήτων, έχοντας στο πλευρό του ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί του και του παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες κάθε φορά που εντοπίζει αρχαία αντικείμενα προς πώληση, τα οποία όπως έχει πει δεν πρέπει να έχουν οικονομική αξία.Πηγή