Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Χάνουν τα χρώματα τους οι Καρυάτιδες στον Τύμβο Καστά … (Δείτε το βίντεο)

Ήταν Μάρτιος του 2017. Η Κατερίνα Περιστέρη , η αρχαιολόγος που πρωτοστάτησε στην ανασκαφή του τύμβου Καστά, απογοητευμένη μιλάει στο CNN Greece για την υγρασία που έχει προχωρήσει πολύ και κάνει λόγο για έγκλημα!

Στην 30η επετειακή επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο της δεκαετίας στη Μακεδονία και τη Θράκη η κα Περιστέρη λέει ότι οι Καρυάτιδες χάνουν τα χρώματά τους!

Διανύουμε ήδη την Ευρωπαϊκή εβδομάδα Συντήρησης! Από τις 7 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης με στόχο την ανάδειξη της συμβολής της συντήρησης στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς!

Η τηλεόραση ΕΠΙΛΟΓΕΣ ανοίγει λοιπόν το φάκελο της συντήρησης του μνημείου της περιοχής μας, του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη.

Αν οι Καρυάτιδες το 2017 έχαναν τα χρώματά τους, τι γίνεται το 2019;


Τα χρώματα στον τύμβο Καστά χάνονται και σήμερα! Αν και δεν είμαστε αρχαιολόγοι, ωστόσο αφήνουμε την εικόνα να μιλήσει, αφού μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις.

Στις φωτογραφίες αριστερά στην οθόνη βλέπουμε τις φωτογραφίες από το υπουργείο πολιτισμού όταν ανακαλύφθηκε το μνημείο. Διακρίνουμε καθαρά Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου τότε στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα.

Μάιος του 2019 εδώ βλέπουμε τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα , αν επισκέπτεται το μνημείο και μαζί του βλέπουμε κι εμείς τη φθορά που έχει υποστεί.

Ας τα δούμε πιο προσεκτικά , αριστερά όπως ανακαλύφθηκε με ευδιάκριτο το κυανό χρώμα δεξιά μόλις και μετά βίας διακρίνεται το κυανό!

Εδώ βλέπουμε και κάποια άλλα στοιχεία από διαφορετική οπτική γωνία, είναι στοιχεία φθοράς και τα χρώματα έχουν αρχίσει να φεύγουν!





Πηγή