Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Αρχαιοελληνικές κατάρες…1500 ετών ανακαλύφθηκαν στα ερείπια αρχαίου θεάτρου στο Ισραήλ. «Ζητούσαν» από τους δαίμονες του Κάτω Κόσμου να τυφλωθεί διάσημος χορευτής της εποχής

Ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων ανακάλυψε αρχαιοελληνική επιγραφή με κατάρες που χρονολογείται τον 6ο αιώνα, όπου η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής.

Η πλάκα βρέθηκε στα ερείπια αρχαίου θεάτρου στο Ισραήλ και σύμφωνα με τους ερευνητές και τους ειδικούς που κατάφεραν να την αποκρυπτογραφήσουν αφορά έναν διάσημο χορευτή της εποχής με το όνομα «Μάννα», ο οποίος φαίνεται ότι είχε έναν οργισμένο εχθρό. Μέσα στις 110 σειρές αποκαλύπτονται πολύ σημαντικές λεπτομέρειες για την εποχή.

Το δισκίο ήρθε στο φως κάποια στιγμή μεταξύ του 1949 και του 1954, αλλά ήταν δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Μόλις πρόσφατα, ο Mastrocinque, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται Reflectance Transformation Imaging (RTI) η οποία χρησιμοποιεί ένα λογισμικό, μπόρεσε να φέρει στο φως τα μυστικά της αρχαίας κατάρας.

«Να «δεθούν» τα πόδια του και οι δυνάμεις να εμποδίσουν τον χορό του… «Τυφλώστε τα μάτια, τα χέρια, τα πόδια, τα οποία πρέπει να είναι χαλαρά όταν χορεύει στο θέατρο…», αναφέρει η χαραγμένη επιγραφή.

Η κατάρα ζητά τη βοήθεια πολλών θεών, όπως ο Θωθ, ένας αρχαίος Αιγύπτιος θεός της μαγείας και της σοφίας. Καλεί επίσης «τους δαίμονες του ουρανού, τους δαίμονες του αέρα, τους δαίμονες της γης, τους δαίμονες του κάτω κόσμου, τους δαίμονες της θάλασσας, των ποταμών και των πηγών», να βλάψουν τον Μάννα. «Θα πρέπει να κινείται αργά και να χάσει την ισορροπία του. Να λυγίσει».

«Αυτό το δισκίο μαζί με πολλά ακόμη από την ύστερη αυτοκρατορική περίοδο και τους πρώτους Μεσαιωνικούς χρόνους, επιβεβαιώνει ότι ο χριστιανισμός στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν σταμάτησε τις μαχητικές μαγικές τέχνες … αντίθετα, εξαπλώθηκαν και έγιναν όλο και πιο εξελιγμένες», σημειώνει ο καθηγητής.

Το δισκίο δόθηκε στην ομάδα από την ισραηλινή κυβέρνηση και τώρα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μιλάνο, αναφέρουν οι ειδικοί της ομάδας που αποκρυπτογράφησαν την επιγραφή.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής «Ενώ η βυζαντινή αυτοκρατορία είχε κηρύξει τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της, ο Χριστιανισμός δεν λατρεύει τον Θωθ και άλλους «παγανιστές» θεούς που συχνά κατονομάζονται στην κατάρα.

Ωστόσο αυτό δεν ήταν κάτι που σταμάτησε τον «δημιουργό» της κατάρας». Και συνεχίζει εξηγώντας ότι είναι πιθανό ο Μάννα και ο ανατγωνιστής που ήθελες να τον καταραστεί είναι πιθανό να άνηκαν σε αντιμαχόμενες φατρίες.

Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, οι άνθρωποι που ανταγωνίζονταν στο χορό ή άλλα αγωνίσματα ήταν μερικές φορές μέλη ανταγωνιστικών φατριών – όπως οι «μπλε» και «πράσινες» παρατάξεις – και ο ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των φατριών μπορεί να ήταν έντονος, ενώ μερικές φορές μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε δημόσιες ταραχές».


Πηγή