Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Καλλίμαχος ο Αφιδναίος – Η ιστορική ψήφος που έκρινε έναν πόλεμο

Ο Καλλίμαχος ο Αφιδναίος γεννήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από στις Αφίδνες,  ήταν Αθηναίος πολέμαρχος στη μάχη του Μαραθώνα.

Αφού πείστηκε από τον Μιλτιάδη με την ψήφο του καθόρισε την τελική απόφαση για άμεση επίθεση εναντίον των Περσών.

Οι γνώμες των δέκα στρατηγών των Αθηναίων που αποφάσισαν για την επίθεση εναντίον των Περσών ή όχι είχαν μοιραστεί στα δύο, οι πέντε υποστήριζαν πως είναι μάταιο η Αθήνα να επιτεθεί στους παντοδύναμους Πέρσες, ενώ οι άλλοι πέντε συμφωνούσαν με τον Μιλτιάδη για να αγωνιστούν οι Αθηναίοι στην μάχη του Μαραθώνα.

Δικαίωμα ψήφου είχε και ο Καλλίμαχος, ως πολέμαρχος των Αθηναίων η ψήφος του είχε το ίδιο βάρος με την ψήφο των στρατηγών. Ο Μιλτιάδης κατάφερε να τον πείσει τονίζοντας του ότι όλα κρέμονται πάνω του και η απόφασή του θα είναι αυτή που θα κρίνει και την έκβαση του πολέμου.

Το όνομα του Καλλίμαχου έμεινε στην ιστορία. Με την ψήφο του οι Αθηναίοι πήραν μέρος τελικά στη μάχη του Μαραθώνα.

Ο Καλλίμαχος διοικούσε τη δεξιά πτέρυγα του στρατού και μαζί με την αριστερή πτέρυγα που τη διοικούσαν οι Πλαταιείς περικύκλωσαν τους Πέρσες.

Ο Καλλίμαχος σκοτώθηκε σε μάχη κατά τη διάρκεια της υποχώρησης των Περσών στα πλοία.
Οι Αθηναίοι τον απεικονίζουν μαζί με τον Μιλτιάδη στην περίφημη ζωγραφική παράσταση της μάχης στην Ποικίλη Στοά, και προς τιμήν του το ανεγείραν το Αθηναϊκό μνημείο της Νίκης του Καλλιμάχου στον Παρθενώνα.

Το άγαλμα της Νίκης του Καλλιμάχου αποκαταστάθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 2010 και εμφανίστηκε στο κοινό ως πλήρες μνημείο στο Μουσείο της Ακρόπολης.


Βιβλιογραφία:
Ηρόδοτος, Ιστορίαι, Ερατώ


Oι πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή