Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Τεράστιο άγαλμα του Άτλαντα που ήταν θαμμένο για αιώνες, θα επανατοποθετηθεί στον Ναό του Διός στη Σικελία, ως φύλακας της δομής που είναι αφιερωμένη στον πατέρα των θεών

Ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα του 5ο αιώνα π.Χ, θαμμένο για αιώνες ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, σύντομα θα σηκωθεί όρθιο και θα πάρει τη νόμιμη θέση του ανάμεσα στους αρχαίους ελληνικούς ναούς του Αγκριτζέντο στη Σικελία.

Το αρχαιολογικό πάρκο της πόλης ανακοίνωσε ότι το έργο τέχνης, ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά του νησιού, θα υψωθεί όρθιο μπροστά από τον Ναό του Δία.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Άτλας ήταν ένας Τιτάνας ή θεός που αναγκάστηκε να αντέξει τον ουρανό στους ώμους του αφού ηττήθηκε από τον Δία, μία από τις επόμενες γενιές θεών που ονομάζονται Ολύμπιοι.

Το άγαλμα, ύψους οκτώ μέτρων κοσμούσε τον αρχαίο ναό, που θεωρείται ο μεγαλύτερος δωρικός ναός που κατασκευάστηκε ποτέ.

«Η επανεγκατάσταση του αγάλματος του Άτλαντα είναι το αποκορύφωμα μιας πιο ολοκληρωμένης αποκατάστασης [του ναού]», λέει ο Roberto Sciarratta, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου.
«Την τελευταία δεκαετία, ανακτήσαμε και καταγράψαμε πολλά αντικείμενα που κάποτε αποτελούσαν μέρος της αρχικής δομής… Ο στόχος είναι να ανασυνθέσουμε κομμάτι-κομμάτι τη δομή του ναού του Δία και να αποκαταστήσουμε ένα τμήμα της αρχικής λαμπρότητας του. "

Αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες σύντομα θα ξεκινήσουν τις εργασίες για να αναστήσουν το άγαλμα στην κοιλάδα των Ναών της Σικελίας με την ευκαιρία της ίδρυσης της αρχαίας πόλης του Ἀκράγας (τώρα Αγκριτζέντο) πριν από 2.600 χρόνια.

Ήταν ένα από τα κορυφαία κέντρα πληθυσμού στην περιοχή κατά τη χρυσή εποχή της Αρχαίας Ελλάδας και κατέχει επτά καλοδιατηρημένους Ελληνικούς ναούς.

Χτισμένα σε ψηλή κορυφογραμμή σε διάστημα 100 ετών, παραμένουν μεταξύ των πιο υπέροχων παραδειγμάτων ελληνικής αρχιτεκτονικής. Τον 5ο αιώνα, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί και, σύμφωνα με τον φιλόσοφο Εμπεδοκλή , θα «τρώνε λες και θα πεθάνουν αύριο , ενώ χτίζουν σπίτια λες και θα ζήσουν για πάντα».




Η πόλη καταστράφηκε το 406 π.Χ. από τους Καρχηδόνιους, και η ευημερία της δεν επέστρεψε μέχρι την άνοδο του Τιμολέοντα στα τέλη του τρίτου αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια των Καρχηδονιακοί Πόλεμοι, οι Καρχηδόνιοι υπερασπίστηκαν τον οικισμό εναντίον των Ρωμαίων, οι οποίοι κατέλαβαν τον έλεγχο της πόλης το 210 π.Χ.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, η πόλη - μετονομάστηκε Αγκριτζέντο (στη συνέχεια γνωστή ως Girgenti) - υποβλήθηκε σε μια περίοδο μνημειώδους αστικής ανάπλασης με νέα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο ναών.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, τοιχοποιία από τα παλιά μνημεία της αρχαίας πόλης χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των κτιρίων γύρω από το Girgenti και το αρχαίο λιμάνι του Porto Empedocle.

Οι ιστορικοί υποστήριξαν επίσης ότι ο Ναός του Δία δεν τελείωσε ποτέ γιατί δεν είχε στέγη όταν ο Ἀκράγας  κατακτήθηκε από τους Καρχηδόνιους.

Έξω από το ναό, τεράστια αγάλματα του Άτλαντα παρέμειναν στην κατάψυξη.

«Η ιδέα είναι να επανατοποθετήσουμε ένα από αυτά,  μπροστά από το ναό», λέει ο Sciarratta, «έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει ως φύλακας της δομής που είναι αφιερωμένη στον πατέρα των θεών».



Πηγή εικόνας theguardian
Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή