Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Ίναχος,ο γενάρχης και ευεργέτης των ανθρώπων που εγκαθίδρυσε την βασιλεία στο Άργος

Ο Ίναχος ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο ποταμός του Άργους. Λέγεται ότι έζησε πριν το ανθρώπινο γένος, και ήταν σύγχρονος του  Εριχθόνιου και του Εύμολπουπου, οι οποίοι ζούσαν στην Αθήνα και στην Ελευσίνα αντίστοιχα. Εμφανίζεται και ως γενάρχης των ανθρώπων και άλλοτε ως ευεργέτης τους.

Κατά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος πλημμύρισε η Αργολική πεδιάδα μετατρέποντας την σε μία απέραντη λίμνη. Η Λάρισα κατόπιν η Ακρόπολη του Άργους, ο γιγαντιαίος βράχος που απλωνόταν νότια η Τίρυνθα και η πιο μακριά οι Μυκήνες πρόβαλαν σαν βραχονησίδες μέσα στο απέραντο υγρό στοιχείο.

Οι λιγοστοί κάτοικοι ζήτησαν σωτηρία ψηλά στα σπήλαια, όταν σταμάτησε ο κατακλυσμός. Ο  Ίναχος κατέβασε τους ανθρώπους στα πεδινά, τους οδήγησε να μαζέψουν τα νερά των μικρών ποταμών και τους εγκαθιστά στην κοιλάδα του ποταμού που εκείνοι ονόμασαν Ίναχο σε ανάμνηση του.

Όταν η Αθηνά και ο Ποσειδώνας ανταγωνίζονταν για την προστασία του Βασιλείου του Άργους, προσέτρεξαν στους ποταμούς Ίναχο, Αστερίωνα και Κηφισό για να διαιτητεύσουν τη διαμάχη. Η ετυμηγορία τους ευνόησε την Αθήνα,  και τότε ο Ποσειδώνας για να τους τιμωρήσει αποτράβηξε τα νερά,  με αποτέλεσμα να ρέει νερό στους ποταμούς μόνο όταν αυτός αποφασίσει να ρίξει βροχή.

Παιδιά του ήταν η Μυκήνη, ο Αργός, ο Πελασγός, και η Ιώ με την οποία ενώθηκε ο Δίας.

Όπως γράφει ο Απολλόδωρος προηγουμένως ονομαζόταν Καρμάνωρ, μετά Αλιάκμονας, ονομασίες που σήμαιναν «ο ακαταπονήτως και μετά σπουδής ρέων προς την θάλασσαν».

Στον ποταμό είναι αυτό προσέφερε μία πλεξούδα από τα μαλλιά του ο Ορέστης, και ύστερα πήγε στον τάφο του πατέρα τους του που από θέση ακόμη μία.



Οι πληροφορίες αντλήθηκα από τις παρακάτω πηγές
Πηγή1 / Πηγή2