Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

H βεβήλωση των αρχαίων μνημείων από Γερμανούς στην κατοχή

Η αρχαιοκαπηλία και η βεβήλωση των αρχαίων μνημείων από Γερμανούς. Χάραζαν τα ονόματά τους σε κίονες, έκλεβαν αρχαία και μετέτρεψαν το Ερέχθειο σε τόπο ερωτικών ραντεβού. Πώς κατάφεραν οι Έλληνες αρχαιολόγοι έσωσαν τα μνημεία.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν που Γερμανοί λίγο μετά την είσοδό τους στην Αθήνα και την έναρξη της Κατοχής, ήταν να επισκεφτούν τα αρχαιολογικά μνημεία. Φυσικά όχι για καλό σκοπό.

Αν και γνώριζαν καλά τη σημασία των μνημείων, καθώς διδάσκονταν για τον ελληνικό πολιτισμό στα σχολεία τους, άρχισαν να βεβηλώνουν τα αρχαία με όποιο τρόπο μπορούσαν. Χάραζαν τα ονόματά τους σε μάρμαρα, έβαζαν φωτιές μεταξύ των μνημείων, ενώ δεν δίστασαν να μετατρέψουν το Ερέχθειο σε τόπο συνάντησης με τις ερωμένες τους. Πολλοί Γερμανοί στρατιώτες έκλεψαν ό,τι μπόρεσαν για να το στείλουν σαν δώρο σε ανώτερους αξιωματούχους στη Γερμανία.Το πρωτοφανές πλιάτσικο που έκαναν οι Ναζί χωρίς κανένα ενδοιασμό θα ήταν ανυπολόγιστης αξίας, αν οι Έλληνες αρχαιολόγοι δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να προφυλάξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Δείτε στο βίντεο την αρχαιοκαπηλία των Γερμανών και πώς οι Έλληνες αρχαιολόγοι κατάφεραν σκάβοντας ακόμα και λαγούμια μόνοι τους, να περισώσουν τα μνημεία.

Πηγή