Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Θεανώ η πρώτη γυναίκα Αστρονόμος της αρχαιότητας

Η Θεανώ η Θουρία υπήρξε σπουδαία ελληνίδα μαθηματικός και αστρονόμος. Καταγόταν από τους θούριους της Κάτω Ιταλίας. Ήταν κόρη του Ιατρού Βροντίνου. Είναι η διασημότερη γυναίκα κοσμολόγος της αρχαιότητας. Μαθήτρια και αργότερα σύζυγος του Πυθαγόρα, δίδαξε μαθηματικά στη σχολή του στον Κρότωνα και μετά το θάνατο του συζύγου της στη Σάμο. Το έργο της εξαιρετικά πλούσιο ωστόσο ελάχιστα γραπτά της σώζονται.

Επιμελήθηκε τη διάδοση της διδασκαλίας και του έργο του, τόσο στον κυρίως Ελλαδικό χώρο, όσο και στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με τα παιδιά της την Δαμώ, την Μύια, την Αριγνώτη τον Μνήσαρχο και τον Τηλαύγη που ανέλαβαν με τη σειρά τους και τη διοίκηση των Πυθαγορείων σχολών.
Δεύτερος σύζυγός της μετά το θάνατο του Πυθαγόρα έγινε ο επίσης στενός μαθητής του Αρίσταιος, ο οποίος και ανέλαβε για μια περίοδο το Ομακοείο και την Πυθαγόρεια κοινότητα.

Την Θεανώ την Θουρία αναφέρουν ο Αθήναιος, ο Σούδα, ο Διογένης ο Λαέρτιος και ο Ιάμβλιχος. Θεωρείται η διασημότερη γυναίκα αστρονόμος και κοσμολόγος της αρχαιότητας. Σε αυτήν αποδίδεται η θεωρία της χρυσής τομής .

ΕΡΓΑ ΤΗΣ:


  1. ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ
  2. ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ
  3. ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΘΜΩΝ
  4. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ
  5. ΒΙΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΟΥ(το οποίο δεν σώζεται)
  6. ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ (το οποίο αφιέρωσε στον μεγάλο πολεοδόμο και αρχιτέκτονα Ιπποδάμο)


Πιο συγκεκριμένα τα έργα της είναι τα εξής:

1. Κοσμολογία (αλλιώς κοσμογονία), που αφορά τον κλάδο εκείνο της αστρολογίας που ασχολείται με το  αιώνιο πρόβλημα της προέλευσης του σύμπαντος και τον τρόπο δημιουργίας των αστέρων και των γαλαξιών, αλλά και του δικού μας πλανητικού συστήματος.

2. Θεώρημα της χρυσής τομής, αναφέρεται επίσης και ως χρυσός λόγος ή χρυσός κανόνας, χρυσή μετριότητα και Θεϊκή αναλογία ενώ στον Ευκλείδη ο όρος ήταν "άκρος και μέσος λόγος". Πολλοί καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα προσάρμοσαν τα έργα τους ώστε να προσεγγίζουν την χρυσή αναλογία— ιδίως στη μορφή του χρυσού ορθογωνίου παραλληλογράμμου, στο οποίο ο λόγος της μεγαλύτερης πλευράς προς την μικρότερη είναι η χρυσή τομή. Επίσης η χρυσή τομή χρυσή  έχει χρησιμοποιηθεί  για την ανάλυση των αναλογιών φυσικών αντικειμένων καθώς και τεχνητών συστημάτων όπως οι οικονομικές αγορές.

3. Θεωρία των αριθμών, που έπαιξαν κυριαρχικό και καίριο ρόλο στην πυθαγόρεια διδασκαλεία. Σε αυτήν αποδίδεται η θεωρία της χρυσής τομής, η οποί αναφέρθηκε  παραπάνω.
4. Κατασκευή του σύμπαντος. Σύμφωνα με την θεωρία της σε αυτό το σύμπαν είναι κατασκευασμένο από αριθμούς και απλές αναλογίες. Αποτελείται από 10 σφαίρες που είναι ομόκεντρες και αντιστοιχούν στον ήλιο, σελήνη, Κρόνο, Δία, Άρη, Αφροδίτη, Ερμή, Γη, Αντιχθόνα (Αντιγή) και στους Αστέρες. Οι πλανήτες κινούνται γύρω από «κεντρικό πυρ».

5. Περί αρετής , οποίο είναι αφιερωμένο στον λαμπρό πολεοδόμο και αρχιτέκτονα Ιπποδάμο. 6. Βίος Πυθαγόρου το οποίο δυστυχώς δεν σώζεται.


Πηγή1 / Πηγή2