Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Ο μύθος της Αρμονίας, της πανέμορφης κόρης του Δία

Υπάρχουν δύο ξεχωριστές μυθικές παραδόσεις για την Αρμονία· η μία είναι θηβαϊκή, η άλλη συνδέεται με τη λατρεία των θεών της Σαμοθράκης. Και οι δύο έχουν ένα κοινό σημείο· και στη μία και στην άλλη η Αρμονία είναι γυναίκα του Κάδμου.

H Αρμονία ήταν η πανέμορφη κόρη του Δία η οποία παντρεύτηκε τον ιδρυτή της Θήβας, Κάδμο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας την προσέφερε στον Κάδμο επειδή εξόντωσε τους άγριους πολεμιστές που γεννήθηκαν από δόντια δράκου.

Στον γάμο τους παραβρέθηκαν οι θεοί του Ολύμπου, οι οποίοι τους πρόσφεραν μοναδικά δώρα. Η Αφροδίτη χάρισε στην Αρμονία ένα χρυσό περιδέραιο του Ηφαίστου, η Αθήνα ένα χρυσό φόρεμα και ο Ερμής μια λύρα. Η θεά Δήμητρα της εξασφάλισε πλούσια συγκομιδή σε σιτάρι και ο θεός Απόλλων έπαιζε τη λύρα του κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής.

Ο πέπλος ήταν δώρο της Αθηνάς (ή της Αφροδίτης) —το είχαν υφάνει οι Χάριτες— και το περιδέραιο του Ήφαιστου. Έλεγαν επίσης πως αυτό το περιδέραιο και αυτός ο πέπλος είχαν δοθεί στην Αρμονία από τον ίδιο τον Κάδμο, ο οποίος το είχε στην κυριότητά του έμμεσα από την Ευρώπη, στην οποία τα είχε χαρίσει άλλοτε ο Δίας, την εποχή των ερώτων τους. Μια άλλη τέλος παράδοση βεβαίωνε πως αυτός ο πέπλος ήταν έργο της Αθηνάς και του Ήφαιστου και πως οι δύο θεότητες τον είχαν εμποτίσει με ένα φίλτρο, που δηλητηρίασε τους απογόνους της Αρμονίας.

Ο λόγος αυτής της πράξης ήταν το μίσος που είχαν ο Ήφαιστος και η Αθηνά εναντίον της Αρμονίας, γιατί είχε γεννηθεί από τους έρωτες του Άρη και της Αφροδίτης. Αυτά τα δύο θεϊκά δώρα επρόκειτο ύστερα να παίξουν μεγάλο ρόλο στη μυθική παράδοση των Επτά αρχηγών. Αργότερα τα πρόσφεραν ως αφιέρωμα στους Δελφούς και τα έκλεψαν την εποχή του Φιλίππου της Μακεδονίας.

Στις παραδόσεις της Σαμοθράκης η Αρμονία, αντί να είναι κόρη του Άρη και της Αφροδίτης, είναι κόρη του Δία και της Ηλέκτρας, μιας από τις κόρες του Άτλαντα. Είναι κατά συνέπεια αδελφή του Δάρδανου και του Ιασίονα. Ο κάδμος, λένε, τη συνάντησε στο νησί, τότε που πέρασε από εκεί αναζητώντας την αδελφή του Ευρώπη, που την είχε απαγάγει ο Δίας. Οι γάμοι της Αρμονίας και του Κάδμου έγιναν στη Σαμοθράκη με τις ίδιες συνθήκες με τις οποίες έγιναν και στη θηβαϊκή παράδοση. Διηγούνταν ακόμα πως ο Κάδμος είχε κλέψει την Αρμονία με τη βοήθεια της Αθηνάς.

Οι δύο τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά, ανάμεσα τους την Αυτονόη, η οποία παντρεύτηκε τον γιο του Απόλλωνα, Αρισταίο και απέκτησε τον Ακταίωνα. Ο Ακταίωνας μεγάλωσε στο πλευρό του Κενταύρου, Χείρωνα και έμαθε από μικρή ηλικία να κυνηγάει στα δάση μαζί με τα πενήντα του σκυλιά. Μια μέρα, καθώς περπατούσε στο δάσος, είδε τη θεά Άρτεμη να λούζεται γυμνή σε μια πηγή με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της και να τον μεταμορφώσει σε ελάφι. Τότε τα σκυλιά του επιτέθηκαν και τον κατασπάραξαν.

Μετά τον θάνατό του άρχισαν να γαυγίζουν και να αναζητούν το αφέντικό τους και τότε ο Χείρωνας έφτιαξε ένα ομοίωμά του για να ησυχάσουν. Στα τελευταία χρόνια της ζωής τους, ο Κάδμος και η Αρμονία εγκατέλειψαν τη Θήβα και πήγαν στην Ιλλυρία. Στον θρόνο ανέβηκε ο εγγονός τους Πενθέας, ενώ ο Κάδμος έγινε βασιλιάς της Ιλλυρίας. Η βασιλεία του δεν κράτησε πολύ γιατί εκείνος και η Αρμονία μεταμορφώθηκαν σε δράκοντες και ο Δίας τους έστειλε στα Ηλύσια Πεδία, το τμήμα του Άδη όπου ζούσαν οι ήρωες και οι ενάρετοι άνθρωποι της αρχαιότητας.



Πηγή1 / Πηγή2