Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Βρέθηκε στην Ιωνία ο τάφος του Αρχαίου Έλληνα ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου. Οι Τούρκοι νόμιζαν ότι άνηκε σε Μουσουλμάνο Άγιο!

Ένας τάφος που για δεκαετίες οι ντόπιοι νόμιζαν ότι ανήκει σε μουσουλμάνο Άγιο και αποτελούσε τόπο επίσκεψης και προσευχής, αποδείχτηκε ότι ανήκε στον αρχαίο Έλληνα Ολυμπιονίκη Διαγόρα τον Ρόδιο και χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.. Αυτό υποστηρίζει ξεναγός της περιοχής που μίλησε σε τουρκικό πρακτορείο.

Ο τάφος, που βρίσκεται σε ύψωμα της περιοχής Τουργκούτρεϊς, είναι λεηλατημένος και του έχουν αφαιρεθεί όλα τα πολύτιμα αντικείμενα.

Για τους ντόπιους ήταν σημείο θρησκευτικής σημασίας και έκαναν τάματα, ωστόσο οι αρχαιοκάπηλοι έκλεψαν τα αγάλματα του Διαγόρα και της συζύγου του, που υπήρχαν στην κορυφή του, σύμφωνα με τους ντόπιους. Ο τάφος είναι ο μοναδικός στη Μικρά Ασία σε μορφή πυραμίδας, η οποία έχει ύψος έξι και πλάτος τριών μέτρων. Παρά το γεγονός ότι έχει πέσει στόχος αρχαιοκαπήλων είναι καλά διατηρημένος και σύμφωνα με τον ξεναγό φέρει επιγραφή, στην οποία αναφέρεται «ουδείς δειλός να μην βλάψει αυτόν τον τάφο».


Ποιος ήταν ο Διαγόρας ο Ρόδιος


Ο Διαγόρας ο Ρόδιος ήταν ένας φημισμένος πυγμάχος της αρχαιότητας, που λέγεται ότι κέρδισε κάθε αγώνα που αγωνίστηκε. Εκτός από τις νίκες του, έμεινε γνωστός για την αφοσίωση στην οικογένειά του, καθώς οι γιοι και τα εγγόνια του έγιναν σπουδαίοι Ολυμπιονίκες. Για τον θάνατό του υπάρχει η ιστορία ότι συνέβη το 448 π.Χ. Ο Διαγόρας, σε προχωρημένη ηλικία, ήταν παρών στην Ολυμπία για τους αγώνες, όπου οι γιοι του Δαμάγητος και Ακουσίλαος στέφθηκαν Ολυμπιονίκες. Μετά την ανακήρυξή τους σε Ολυμπιονίκες, οι γιοι ανέβασαν τον πατέρα τους στους ώμους τους και τον περιέφεραν θριαμβευτικά στο στάδιο. Τότε ένας από τους θεατές αναφώνησε «Κάτθανε Διαγόρα, ουκ εις Όλυμπον αναβήση» (Πέθανε Διαγόρα, μην περιμένεις να ανέβεις και στον Όλυμπο) και ο Διαγόρας εν μέσω των επευφημιών και πλήρης ευδαιμονίας άφησε την τελευταία του πνοή.



Πηγή