Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Βρέθηκε χαμένο αρχαίο βασίλειο του Μίδα

Σε αρχαιολογικό χώρο στη Νότια Μικρά Ασία βρέθηκε επιγραφή που αναφερόταν σε νίκη επί της Φρυγίας, του βασιλείου του Μίδα. Στο βασίλειο του Μίδα, του θρυλικού βασιλιά που λεγόταν πως ό,τι άγγιζε γινόταν χρυσός, ανήκει, πιθανότατα, ο αρχαιολογικός χώρος που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στη Νότια Μικρά Ασία. Το χαμένο αρχαίο βασίλειο χρονολογείται στα 1400 πΧ- 600 πΧ και και ενδεχομένως να είχε νικήσει σε πόλεμο τη Φρυγία.

Στη σύνδεση του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου με τον βασιλιά Μίδα οδήγησε μία επιγραφή, η οποία ήταν γραμμένη στα Λουβικά, τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν στις Εποχές του Σιδήρου και του Χαλκού, και αναφερόταν σε μια νίκη επί της Φρυγίας, του βασιλείου του Μίδα. Στην πέτρινη στήλη υπάρχει ένα συγκεκριμένο ιερογλυφικό που υποδεικνύει ότι το μήνυμα ερχόταν από έναν βασιλιά.

Επιστήμονες και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο διερευνούσαν, μαζί με Τούρκους και Βρετανούς συναδέλφους τους, το προηγούμενο καλοκαίρι έναν αρχαιολογικό χώρο στη Νότια Μικρά Ασία, ονόματι Τουρκμέν- Καραχογιούκ, όταν ένας ντόπιος αγρότης τους είπε ότι είχε δει μια μεγάλη πέτρα με περίεργες επιγραφές όταν έσκαβε αρδευτικό κανάλι τον προηγούμενο χειμώνα.

«Σπεύσαμε απευθείας εκεί και μπορούσαμε να τη δούμε να ξεπροβάλλει από το νερό, οπότε πηδήξαμε μέσα στο κανάλι» είπε ο επίκουρος καθηγητής Τζέιμς Όσμπορν του ΟΙ- κέντρου ερευνών πάνω στον αρχαίο κόσμο. «Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως ήταν αρχαίο, και αναγνωρίσαμε τη γλώσσα στην οποία ήταν γραμμένη η επιγραφή: Ήταν Λουβικά, η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν στην περιοχή κατά τις Εποχές του Χαλκού και του Σιδήρου».

Ο αγρότης βοήθησε στην ανάσυρση της μεγάλης στήλης από το κανάλι με τρακτέρ, και από εκεί κατέληξε στο τοπικό μουσείο, όπου καθαρίστηκε, φωτογραφήθηκε και ετοιμάστηκε για μετάφραση. Όπως προαναφέρθηκε, οι επιγραφές ήταν στα λουβικά, ένα από τα αρχαιότερα παρακλάδια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Όπως έδειξε η μετάφραση, ο βασιλιάς στον οποίο αναφερόταν η στήλη ονομαζόταν Χαρταπού, και η Τουρκμέν- Καραχογιούκ ήταν πιθανώς η πρωτεύουσά του.

Στη στήλη είναι γραμμένη η ιστορία της κατάκτησης του κοντινού βασιλείου της Μούσκα, που είναι σήμερα ευρύτερα γνωστό ως Φρυγία – το βασίλειο του Μίδα. «Οι θεοί της καταιγίδας παρέδωσαν τους αντίπαλους βασιλιάδες στη μεγαλειότητά του» αναφέρεται στη στήλη.

Η ανάλυση δείχνει πως κατασκευάστηκε στα τέλη του 8ου πΧ αιώνα- περίπου την ίδια περίοδο που υποτίθεται πως κυβέρνησε ο Μίδας. Η επιγραφή αυτή απαντά επίσης και σε ένα άλλο μυστήριο: Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων νότια υπάρχει ένα ηφαίστειο με μια γνωστή επιγραφή, η οποία αναφέρεται σε έναν βασιλιά Χαρταπού, για τον οποίο (και το βασίλειό του) δεν γνώριζε κανείς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Όσμπορν, η πόλη στο ζενίθ της φαίνεται να κάλυπτε περίπου 1.200 στρέμματα, κάτι που θα την καθιστούσε μια από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις των Εποχών του Χαλκού και του Σιδήρου στην περιοχή της σημερινής Μικράς Ασίας. Δεν είναι ακόμα γνωστό πώς λεγόταν, αλλά, σύμφωνα με τον καθηγητή -αρχαιολόγο, πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη στον κλάδο. «Δεν είχαμε ιδέα για αυτό το βασίλειο.

Σε μια στιγμή βρήκαμε εντυπωσιακές νέες πληροφορίες για τη Μέση Ανατολή της Εποχής του Χαλκού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος ανακοινώνοντας πως πως οι έρευνες στην περιοχή θα συνεχιστούν καθώς είναι βέβαια πως θα υπάρχουν και άλλα ευρήματα: «Θα υπάρχουν ανάκτορα, μνημεία, σπίτια. Αυτή η στήλη ήταν ένα υπέροχο, απίστευτα τυχερό εύρημα- αλλά είναι απλά η αρχή» τόνισε.



Πηγή