Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Βρέθηκε Αρχαίο Ελληνικό αγγείο σε τάφο Κινέζου ηγεμόνα

Μπροστά σε εντυπωσιακά ευρήματα βρέθηκαν οι ερευνητές στην Μογγολία μετά την ανακάλυψη τάφων του 5ου αιώνα μ.Χ..

Συγκεκριμένα αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου και του μουσείου της Μογγολίας δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μελέτης μια σπάνιας εύρεσης ενός τάφου ηλικίας 1500 ετών γεμάτο ευρήματα και μια άθικτη μούμια.

Η μούμια ήταν τυλιγμένη με κίτρινο μετάξι που το κοσμούσε ένα περίπλοκο χρυσό κόσμημα, που έδειχνε ενδεχομένως ότι πρόκειται για κάποιον ηγεμόνα.

Μέσα στον τάφο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν διάφορα αγγεία, όπως επίσης κεραμικά, κοσμήματα και άλλα ευρήματα, παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις για λεηλασία στο πέρασμα των αιώνων.

Ο τάφος περιείχε επίσης και ένα αινιγματικό εύρημα, ένα επιχρυσωμένο ασημένιο πιατάκι διακοσμημένο με ψηφίδες που παρίσταναν Θεούς του ελληνικού πανθέου.

Στην μελέτη οι ερευνητές γράφουν ότι η ποικιλία του περιεχομένου των τάφων είναι πρωτοφανής και ίσως δείχνουν ότι το εμπόριο κατά μήκος της οδού του μεταξιού, είχε επεκταθεί πολύ βορειότερα από ότι νόμιζαν μέχρι τώρα οι αρχαιολόγοι.

Οι τάφοι χαρακτηρίζονται από υψηλού επιπέδου κατασκευή και διακόσμηση κάτι που δηλώνει ότι ήταν αριστοκρατικό οικογενειακό νεκροταφείο της περιόδου του Northern Wei.

Ωστόσο, οι τεχνικής κατασκευής και ο σχεδιασμός των μετάλλων, δείχνει κάποια στοιχεία που ανήκουν σε κατοίκους που ζούν στις στέπες της Ευρασίας.



Υπάρχουν επίσης σπάνια κειμήλια όπως το πιάτο με τα ελληνιστικά σχέδια, που φαίνεται να έχει εισαχθεί από την κεντρική ή την δυτική Ασία. Ειδικά το πιάτο με τους Έλληνες Θεούς και Θεές έχει γοητεύσει τους αρχαιολόγους που το έχουν περιγράψει ως το πιο εντυπωσιακό τεχνούργημα που βρέθηκε στον τάφο.

Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι ένας ηγεμών σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Μογγολίας είχε πρόσβαση στο ελληνικό εμπόριο. Αυτό το εύρημα σε συνδυασμό με την ανακάλυψη του προηγουμένου έτους, όπου δυο άνθρωποι κινεζικής καταγωγής βρέθηκαν σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό νεκροταφείο, δείχνει την μακρά και σύνθετη σχέση του Μεσαίου βασιλείου με τον υπόλοιπο κόσμο.



Πηγή