Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Τα όπλα και τα εργαλεία ενός ανθρώπου της Μυκηναϊκής εποχής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκονταν επί ογδόντα χρόνια τα χάλκινα όπλα μαζί με επαγγελματικά εργαλεία της Μυκηναϊκής εποχής, που εκτίθενται τώρα για πρώτη φορά.

Είναι ο λεγόμενος «Θησαυρός των Ανδρονιάνων», ονομασία που του δόθηκε από το χωριό Ανδρονιάνοι της κεντρικής Εύβοιας,  όπου αποκαλύφθηκε αυτό το σύνολο των είκοσι χάλκινων αντικειμένων το καλοκαίρι του 1940.

Τα όπλα και τα εργαλεία παρουσιάζονται στην «Aίθουσα του Bωμού» στο πλαίσιο της επιτυχημένης δράσης «Αθέατο Μουσείο», που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Αρχαιολόγοι  του μουσείου μάλιστα, θα περιμένουν τους επισκέπτες (σε καθορισμένες ημερομηνίες), προκειμένου να συνομιλήσουν μαζί τους και να δώσουν πληροφορίες  για το αίνιγμα της προέλευσης και τη σημασία των πολύτιμων ευρημάτων. Και βέβαια να αναζητηθεί, το πώς και το γιατί, οι μακρινοί κάτοικοι _ή κάτοικος_ της περιοχής είχε καταφύγει στη λύση της απόκρυψης, αυτών των πολύτιμων για την εποχή εκείνη αντικειμένων, πριν από 3000 χρόνια.

Δείτε το «Θησαυρό των Ανδρονιάνων» εικ.1, εικ. 2 , εικ. 3


Είναι προφανές ωστόσο για τους αρχαιολόγους, που μελετούν παρόμοιες περιπτώσεις απόκρυψης αντικειμένων μέσα στους αιώνες _ αργότερα και νομισμάτων _ ότι ένας πόλεμος, ένας θάνατος, κάτι επείγον τέλος πάντων είχε οδηγήσει τον κάτοχό τους σ΄αυτή τη λύση, προκειμένου να μην τα χάσει. Φυσικά μόνον υποθέσεις μπορεί να γίνουν μ΄αυτή τη χρονική απόσταση, το βέβαιο όμως είναι, ότι ο άνθρωπος αυτός δεν επέστρεψε ποτέ για να τα ξαναβρεί.

Να σημειωθεί τέλος, ότι «θησαυροί» αποκαλούνται όλα τα σύνολα αντικειμένων που έχουν αποκρυβεί σε διάφορες εποχές.

Οι ημερομηνίες των παρουσιάσεων είναι: 8 και 29 Μαρτίου, 12 Απριλίου, ώρα 13:00. 10 και 24 Μαρτίου, ώρα 18:00.


Μ. Θερμού, MonoNews


Πηγή