Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Για 2 αρχαιότητες που επαναπατρίζονται, 10.000 δεν θα επιστρέψουν ποτέ

«Για 2 αρχαιότητες που επαναπατρίζονται, 10.000 δεν θα επιστρέψουν ποτέ» δηλώνει στο Έθνος ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Κέμπριτζ, Χρήστος Τσιρογιάννης. Ακόμη και Ακαδημαϊκοί συμμετέχουν στο «ξέπλυμα» των παράνομα διακινούμενων αρχαιοτήτων.

«Η αρχαιοκαπηλία οργιάζει στην Ελλάδα, όπως οργίαζε πάντοτε. Η χώρα αιμορραγεί κι εμείς πανηγυρίζουμε για 2 αρχαιότητες που επιστρέφονται, δίνοντας στρεβλή εικόνα στους πολίτες ότι γίνεται δουλειά. Δεν γίνεται τίποτα!
Για τα 2 ή 10 αντικείμενα που επαναπατρίζονται, 10.000 δεν θα επιστρέψουν ποτέ», αποκαλύπτει στο ΕΘΝΟΣ, από τη νέα του έδρα στο Κέιμπριτζ, ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο dr. Αρχαιολογίας και ειδικός ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων, γνωστός για τις μεγάλες επιτυχίες σε αρχαιοκαπηλικές υποθέσεις που σχετίζονται με το μουσείο Γκετί και την Σέλμπι Γουάιτ.

Στον Τσιρογιάννη, που αυτή την περίοδο συγγράφει ένα βιβλίο για τη διεθνή αρχαιοκαπηλία, το οποίο θα προκαλέσει τριγμούς, καθώς εμφανίζει να εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις ακόμα και γνωστοί Έλληνες Ακαδημαϊκοί που κατονομάζονται, οφείλεται επίσης η κατάσχεση των  5 αρχαιοτήτων που ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος  Μάικλ Στάινχαρντ προσπάθησε να πουλήσει μέσω  του οίκου δημοπρασιών Christieς το 2014.

Το όνομα Στάινχαρντ, κύριε Τσιρογιάννη, είναι γνωστό από χρόνια στις διωκτικές αμερικανικές αρχές; Πότε αρχίζει να τις απασχολεί;

Εδώ και τουλάχιστον δυο  δεκαετίες, με μια υπόθεση ελληνικής χρυσής φιάλης, η οποία λαθρανασκάφτηκε από την Ιταλία και επεστράφη εκεί, λόγω διαφόρων παρατυπιών κατά την εισαγωγή της στο αμερικανικό κράτος. Επεστράφη για φορολογικούς δηλαδή λόγους, κι όχι γιατί αποδείχτηκε ότι ήταν προϊόν αρχαιοκαπηλίας.

Το ‘14 , χάρη σε στοιχεία που στείλατε στις  εισαγγελικές αρχές  της Ν.Υόρκης, κατασχέθηκαν 5 αρχαιότητες που έβγαζε στο σφυρί ο Στάινχαρντ με τους Christies.

Είχα στείλει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία στην εισαγγελέα και φωτογραφικό υλικό από τα κατασχεθέντα αρχεία. Τα συγκεκριμένα  αντικείμενα εμφανίζονταν στα αρχεία  του Ρομπιν Σάιμς και του Τζιάκομο Μέντιτσι, μέγα Ιταλού διακινητή αρχαιοκαπήλου, ο οποίος προωθούσε αντικείμενα και στον Ρόμπιν Σάιμς και στον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Η υπόθεση δεν δικάστηκε τότε. Γιατί;

Όχι. Μόλις πριν από 2 μήνες οι νέες εισαγγελικές αρχές, που πραγματοποίησαν και τις εφόδους τώρα στον Στάινχαρντ, επικοινώνησαν μαζί μου και μου είπαν ότι ασχολούνται τώρα με εκείνη τη υπόθεση.

Οι λόγοι της καθυστέρησης είναι γνωστοί;

Αλλαγή εισαγγελέων, μετάθεση του φακέλου κ.ά.

Πάλι πριν ένα μήνα ενεπλάκη το όνομα του Στάινχαρντ σε μια υπόθεση με 3 μαρμάρινες αρχαιότητες που συνδέονται με τον Σάιμς.

Πρόκειται για άλλη συλλογή, από την οποία ο Στάινχαρντ είχε προμηθευτεί τα τρία μαρμάρινα γλυπτά, τα οποία κατασχέθηκαν από τις ίδιες εισαγγελικές αρχές της Ν.Υόρκης, με τις οποίες έχω συνεργαστεί πολλάκις κι εγώ για υποθέσεις αρχαιοτήτων τις οποίες ταύτισα  και επιστράφηκαν στην Ιταλία  και  στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα 3 αντικείμενα ήταν κλεμμένα από ναό του Λιβάνου και μετά την κλοπή τους πέρασαν στα χέρια των Σάιμς και Μιχαηλίδη.

Έχετε ταυτίσει τα κατασχεθέντα από την έφοδο της Παρασκευής στο σπίτι του Στάινχαρντ στο Μανχάταν;

Τουλάχιστον 4 απεικονίζονται στα αρχεία των Σάιμς, Μέντιτσι και αλλού. Μια πληροφορία που μπορώ να σας δώσω είναι ότι τα αντικείμενα δεν είναι 9, αλλά συνολικά 15.

Μετά την κατάσχεση, τι αναμένεται να ακολουθήσει;

Δυο δρόμοι υπάρχουν, ο δικαστικός και ο δρόμος της διεκδίκησης. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο Στάινχαρντ παραιτείται οποιασδήποτε διεκδίκησης αντικειμένων μέσω δικαστικής οδού, οπότε και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της διεκδίκησης. Στο μεταξύ, η διεκδίκηση έπρεπε να έχει ξεκινήσει σήμερα, χτες! Αυτό προϋποθέτει να έχουν συνδεθεί όλα τα  απαραίτητα στοιχεία, που κάθε χώρα, και κυρίως η Ελλάδα, έχει συλλέξει για να κάνει μια εμπεριστατωμένη διεκδίκηση.

Έχει μπει στην ατζέντα των εισαγγελικών αρχών η δίωξη της αρχαιοκαπηλίας η ή η πετυχημένη δράση  της εισαγγελίας της Ν.Υορκης είναι μεμονωμένη;

Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα! Ούτε υπήρξε στην ατζέντα των Αρχών ποτέ ως κορυφαίο ζήτημα η εξιχνίαση αρχαιοκαπηλικών δικτύων, ασχέτως αν οι κυβερνήσεις της  Ελλάδας και Ιταλίας επαίρονται ότι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδέποτε έγινε, ειδικά από  την Ελλάδα, και το υπουργείο Πολιτισμού,  μια οργανωμένη μακρόπνοη προσπάθεια. Παρόλο που δημιουργήθηκε η σημερινή Διεύθυνση Τεκμηρίωσης Πολιτιστικών αγαθών, που είναι η αρμόδια για την αρχαιοκαπηλία, δεν λειτούργησε ποτέ όπως είχε σχεδιαστεί .Το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας ουδέποτε συστεγάστηκε, όπως έπρεπε, με τη νέα Διεύθυνση. Οι δε αρχαιολόγοι που προσλήφθηκαν στην υπηρεσία δεν είχαν εμπειρία με αρχαιοκαπηλικές υποθέσεις!


Ι. Κλεφτογιάννη, News247


Πηγή