Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

17 αμφορείς του 3ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκαν στις Κάννες - Δείτε το βίντεο

Η ενάλια αρχαιολογική αποστολή στα νησιά Lerins του κόλπου των Καννών αποκάλυψε 17 αμφορείς του 3ου αιώνα π.Χ. σε βάθος είκοσι μέτρων.

Σύμφωνα με την Anne Joncheray, αρχαιολόγο και διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Saint-Raphaël, οι αμφορείς έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά τοπικών οίνων στους ελληνικούς εμπορικούς σταθμούς της Μεσογείου.

«Η μεταφορά αυτών των αντικειμένων στην επιφάνεια δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς οι αμφορείς ήταν μπλεγμένοι σε ένα μίγμα από άμμο και οργανική ύλη, το οποίο τους διατήρησε για περισσότερο από δύο χιλιετίες», δηλώνει η Joncheray.

17 αμφορείς του 3ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκαν στις Κάννες

Ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος του πλοίου που τους μετέφερε και η διάταξη των διάσπαρτων αμφορέων προτείνει τρία πιθανά σενάρια: είτε το σκάφος είχε ανατραπεί χωρίς να βυθιστεί και ένα μέρος του φορτίου έπεσε στη θάλασσα, είτε το σκάφος ανατράπηκε σε μεγαλύτερη απόσταση ή τα αντικείμενα απλά τα έριξαν στη θάλασσα.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: μια τέτοια απόθεση είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς η λεκάνη της Μεσογείου δεν ήταν ειρηνική τον 3ο αιώνα π.Χ. και το εμπόριο ελέγχονταν από τους ελληνικούς εμπορικούς σταθμούς.




Μόνο τέσσερα ναυάγια που χρονολογούνται στη συγκεκριμένη χρονολογική περίοδο έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Οι αμφορείς θα συντηρηθούν και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στο κοινό σε μουσείο της περιοχής.


The Archaeology News Network


Πηγή