Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Σε ποια πόλη βρισκόταν το διάσημο άγαλμα με την γυμνή Αφροδίτη που είχε χιλιάδες επισκέπτες. Που στήθηκε ο πιο μεγάλος Κολοσσός της αρχαιότητας και ποιο ήταν το μικρότερο γλυπτό

Η γυμνή Αφροδίτη του Πραξιτέλη θεωρούνταν το σημαντικότερο γλυπτό της αρχαιότητας, καθώς ήταν τόσο όμορφο και ζωντανό που έμοιαζε αληθινό. Στα μέσα του 4ου αιώνα πΧ, ο γλύπτης σμίλεψε δυο αγάλματα της θεάς. Στο ένα η Αφροδίτη ήταν ντυμένη και στο άλλο γυμνή. Το πρώτο το αγόρασε η πόλη της Κω, το δεύτερο η πόλη της Κνίδου στη Μικρά Ασία.

Σύντομα άρχισαν οι ταξιδιώτες να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μόνο και μόνο για να δουν τη γυμνή θεά που ήταν φτιαγμένη από παριανό μάρμαρο και εξέπεμπε μοναδική ζωντάνια, αφού ήταν βαμμένη σε φυσικά χρώματα.

Το άγαλμα βρισκόταν μέσα σε έναν ναό που είχε κτιστεί αποκλειστικά γι΄ αυτόν τον σκοπό και στον οποίο μπορούσαν οι επισκέπτες να το παρατηρήσουν απ΄ όλες τις πλευρές. Λέγεται ότι ένας εραστής της τέχνης είχε ερωτευθεί τόσο πολύ το γλυπτό που προσπάθησε μέσα στο σκοτάδι της νύχτας να το αγκαλιάσει.

Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ένας λεκές πάνω στο άγαλμα πρόδωσε το νυχτερινό συμβάν και την ασέλγεια στο αριστούργημα του Πραξιτέλη.

Το πιο μικρό γλυπτό


Τα μικρότερα γλυπτά της αρχαιότητας είχαν σμιλευτεί από τον Μυρμηκίδη και τον Καλλικράτη. Ο Μυρμηκίδης είχε φτιάξει από μάρμαρο μια άμαξα με τέσσερα άλογα που ήταν τόσο μικροσκοπική ώστε χωρούσε κάτω από το φτερό μιας μύγας. Είχε επίσης φτιάξει ένα μικρό καράβι που μπορούσε κανείς να βάλει κάτω από το φτερό μιας μέλισσας. Ο Καλλικράτης έφτιαχνε μυρμήγκια που ήταν σχεδόν αόρατα με γυμνό μάτι.



Ο πιο μεγάλος Κολοσσός


Λένε ότι κάποιος Ζηνόδωρος στη Γαλατία είχε κατασκευάσει ένα τεράστιο άγαλμα του Ερμή το οποίο ήταν μεγαλύτερο από τον Κολοσσό της Ρόδου. Η κατασκευή του κόστισε σαράντα εκατομμύρια σηστέρτια και οι εργασίες, μέχρι την ολοκλήρωσή του, κράτησαν δέκα χρόνια. Δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες γι΄αυτό το άγαλμα.

Μόνο ότι ο αυτοκράτορας Νέρωνας κάλεσε τον Ζηνόδωρο στη Ρώμη και του έδωσε εντολή να φτιάξει ένα ορειχάλκινο άγαλμα του θεού Ήλιου στο ίδιο μέγεθος. Διάφοροι συγγραφείς αναφέρουν ότι το ύψος του αγάλματος ήταν 30 με 35 μέτρα. Όταν ήταν πλέον έτοιμο κανείς δεν μπορούσε να πει αν τα χαρακτηριστικά του προσώπου ήταν του θεού Ήλιου ή του Νέρωνα.

Το 120 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Αδριανός τοποθέτησε το άγαλμα στο αμφιθέατρο του Φλάβιου, που αργότερα ονομάστηκε Κολοσσαίο, επειδή εμπόδιζε την κατασκευή ενός νέου ναού. Η απόσταση ήταν μόλις 100 μέτρα, αλλά χρειάστηκαν 24 ελέφαντες για τη μεταφορά.

Ο αυτοκράτορας Κόμμοδος αποφάσισε να σμιλέψουν στο κεφάλι του αγάλματος τα δικά του χαρακτηριστικά. Ο κολοσσός αυτός κατέρρευσε μάλλον σε κάποιο σεισμό τον 5ο αιώνα μ. Χ.

των Allan και Cecilia Klynne


Πηγή