Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Στέντωρ o Αχαιός ήρωας του Τρωικού Πολέμου

Στην ελληνική μυθολογία ο Στέντορας (Στέντωρ) ήταν ένας Αχαιός ήρωας του Τρωικού Πολέμου, που αναφέρεται τόσο στην Ιλιάδα (Ε 785) όσο και στη «Διομήδους Αριστεία». Ο Στέντορας είχε ευεργετηθεί από τη θεά `Ηρα με το χάρισμα να έχει πολύ δυνατή φωνή, που ισοδυναμούσε με φωνή 50 ανδρών, γι' αυτό και χαρακτηρίζεται με το επίθετο «χαλκεόφωνος». Ακόμη και σήμερα, η φράση «Στεντόρεια φωνή» σημαίνει τη μέγιστη σε ένταση φωνή.

Θεωρείται ότι ο Στέντορας καταγόταν από τη Θράκη ή, σύμφωνα με τον «Σχολιαστή» του Ομήρου, από την Αρκαδία: «Αρκάς το γένος, ερίσας δε προς τον Ερμήν περί μεγαλοφωνίας εφονεύθη υπ' αυτού.» Δηλαδή ο Στέντορας διαγωνίσθηκε με τον θεό Ερμή, τον κήρυκα των θεών, στην ένταση της φωνής και ο Ερμής τον σκότωσε ή, σύμφωνα με άλλη παράδοση, πέθανε από την προσπάθεια να φωνάξει ακόμη πιο δυνατά (Αριστοτέλης: Πολιτικά Ζ - Ρισπέν: Ελληνική Μυθολογία).

Του αποδίδεται η φράση: «Αιδώς Αργείοι.» (Ντροπή σας, δεν ντρέπεστε καθόλου;)
Φράση που φώναξε ο Στέντορας στην προσπάθειά του να παρακινήσει τους Αργείους να δείξουν θάρρος στον αγώνα εναντίον των Τρώων, μετά την αποχώρηση του Αχιλλέα από τη μάχη.

Η αναφορά του Ομήρου για τον ήρωα:

«… εστάθη αυτού κι εκραύγασεν η Ήρα η λευκοχέρα,με την φωνήν του Στέντορος που χάλκιν’ είχε στόμα.Κι εφώναζ’όσο δεν μπορούν άνδρες ομού πενήντα:«Ντροπή, Αργείοι θαυμαστοί στην όψιν, αλλ’ αχρείοι.Στον πόλεμον όσο έρχονταν ο θείος Αχιλλέας,την πύλην την Δαρδανικήν δεν διάβαιναν οι Τρώεςποτέ. Τόσο της λόγχης του το βάρος ετρομάζαν.τώρ’ απ’ την πόλιν τους μακράν σας πολεμούν στα πλοία.».Ιλιάδα - Ε΄, 784 – 791


Βιβλιογραφία:
  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την 6η γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901, σελ. 824
  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969, σελ. 682