Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Τι δουλειά είχαν 14 Έλληνες στα Ιμαλάια, το 1800 μ.Χ. σε υψόμετρο 5.000 μ.;

Η λίμνη Roopkund της Ινδίας ευρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 5.029 μέτρα, επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στα βουνά των Ιμαλαΐων!

Φιλοξενεί όμως εκεί, τα διάσπαρτα σκελετικά λείψανα αρκετών εκατοντάδων ατόμων άγνωστης προέλευσης.

Στην εργασία αυτή εξετάσαμε το αρχαίο DNA γενετικού τύπου για 38 σκελετούς, που βρέθηκαν στην λίμνη Roopkund και διαπιστώνουμε ότι συσσωρεύονται σε τρεις ξεχωριστές ομάδες:


  • Μια ομάδα 23 ατόμων, έχει καταγωγή που εμπίπτει στο εύρος των σημερινών νότιων Ασιατών.
  • Άλλα 14 άτομα έχουν πρόγονο τυπικό της Ανατολικής Μεσογείου (σ.σ.: Ελλάδος, Κύπρου).
  • Ένα άτομο με καταγωγή από την Νοτιοανατολική Ασία.


Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα έδειξε ότι αυτά τα λείψανα δεν έμειναν στην θέση αυτή ταυτόχρονα. Όλα τα άτομα τα συγγενή της Νότιας Ασίας χρονολογούνται στο περίπου 800 μ.Χ., ενώ όλα τα άλλα άτομα χρονολογούνται στο περίπου 1800 μ.Χ.

Αυτές οι διαφορές αντικατοπτρίζονται επίσης σε σταθερές μετρήσεις ισοτόπων, οι οποίες αποκαλύπτουν ένα ξεχωριστό διατροφικό προφίλ για τις δύο κύριες ομάδες.

Διαβάστε την Έρευνα σε Αγγλικό κείμενο


Βιβλιογραφία: Éadaoin Harney, Ayushi Nayak, Niraj Rai, κ.ά. «Ancient DNA from the skeletons of Roopkund Lake reveals Mediterranean migrants in India», στο Nature Communications, αρ. 10, αρ. άρθρου: 3670 (2019).


ΥΓ: Τα πράγματα θα αρχίσουν να περιπλέκονται όταν διαπιστωθεί ελληνική μειονότητα στα Ιμαλάια, βλ. Καλάς, κ.ά. Θα ενδιαφερθεί το ελληνικό κράτος για τα οστά αυτά των προγόνων του; Θα ζητήσει περισσότερες επιστημονικές εξηγήσεις;


Του Γιώργου Λεκάκη



Πηγή