Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Άθικτο μωσαϊκό με Eλληνικούς μύθους, ξανά στο φως στην Βρετανία

Ηλικίας 16 αιώνων, του 380 μ.Χ. Δηλαδή επί του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α' (347-395 μ.Χ. ),το υπέροχο μωσαϊκό είχε εντοπιστεί κοντά στο χωριό Μπόξφορντ του Μπέρκσαϊρ προ διετίας , αλλά μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε πλήρως. Είναι μόλις το ένα από τα τρία του είδους του και το πρώτο που βλέπει το φως στη Βρετανία, λένε ειδικοί.

Μοναδικής ομορφιάς, σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό μωσαϊκό έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε ανασκαφή σε χωριό του Μπέρκσαϊρ, μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις της Βρετανίας, όπως αναφέρει το BBC.

Στο μωσαϊκό απεικονίζεται ο Βελλερεφών και ο Πήγασος, αλλά η βασική δράση επικεντρώνεται στην ιστορία του Πέλοπα και τον αγώνα του να κερδίσει το χέρι της πριγκίπισσας Ιπποδάμειας.

Ο βασιλιάς Οινόμαος, έχοντας μάθει πως ο μελλοντικός γαμπρός του θα επέφερε τον θάνατό του, ανάγκασε όλους τους υποψηφίους να τον συναγωνιστούν σε μια ιπποδρομία, δίνοντας τελικά στον νικητή το χέρι της κόρης του.

Ο Πέλοπας έπεισε τον Μύρτιλλο, υπεύθυνο για το άρμα του Οινόμαου, να αντικαταστήσει τα ορειχάλκινα καρφιά στους τροχούς του άρματος του βασιλιά με κέρινα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Οινόμαος.

Ο Πέλοπας νίκησε αλλά σκότωσε τον Μύρτιλλο, που καταράστηκε τον ίδιο και τους απογόνους του. Από τα νεκρικά παιχνίδια του βασιλιά λέγεται πως κατάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Πρόκειται για ένα από τα μόλις τρία γνωστά μωσαϊκά του είδους του παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Anthony Beeson -ειδικό σε θέματα ρωμαϊκής και ελληνικής αρχιτεκτονικής και τέχνης. Ο αρχαιολόγος Matt Nichol περιέγραψε το εύρημα ως «μοναδικό» σε επίπεδο αναπαράστασης και εικονογραφίας.

Το μωσαϊκό, που αναπαριστά μια μυθική αρματοδρομία με έπαθλο το « χέρι » μιας πριγκίπισσας, ήταν ανοιχτό για το κοινό το Σάββατο αλλά στη συνέχεια καλύφθηκε ξανά με προσοχή λόγω της τοποθεσίας του, καθώς βρίσκεται σε ιδιόκτητο χωράφι.  «Ήταν πολύ συναρπαστικό. Έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, που δεν έχω ξαναδεί σε άλλο πρότζεκτ, στο οποίο έχω εργαστεί», σχολίασε ο Matt Nichol.

Στο πρότζεκτ μετείχαν ως επί το πλείστον εθελοντές του Boxford History Project. Το υπέροχο μωσαϊκό βρέθηκε σε χωράφι κοντά στο χωριό προ διετίας και καλύφθηκε για να μπορέσουν οι γεωργοί να συνεχίσουν την καλλιέργειά του.

Πρόσφατα, όμως, το σημείο καθαρίστηκε και το Σάββατο οι υπεύθυνοι των ανασκαφών το παρουσίασαν στο κοινό, προσελκύοντας τεράστιο ενδιαφέρον.

«Εμφανίστηκαν γύρω στα 3.000 άτομα. Πρέπει να ήρθαν από μακριά, από διάφορα μέρη της χώρας», είπε η επικεφαλής της ομάδας, Τζόι Έιπλετον.

Το μωσαϊκό θα καλυφθεί και πάλι για να προστατευθεί και να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν τις δουλειές τους, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σε μουσείο λόγω του μεγέθους του και του κόστους του. «Η ντόπια κοινότητα θέλει να το κρατήσει εδώ», είπε η Έιπλετον.

Πηγή