Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Μοναδικός αρχαίος τοίχος από τερακότα βρέθηκε σε ελαιώνα στην Προύσα

Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές σε έναν ελαιώνα στην βορειοδυτική επαρχία της Προύσας έχουν ανακαλύψει έναν τάφο με τοίχο από τερακότα  της ύστερης Ρωμαϊκής περίοδου, σύμφωνα με αναφορές την Παρασκευή που επικαλείται η dailysabah.com.

Ο μοναδικός τάφος ανακαλύφθηκε κοντά στην γειτονιά του Hisardere στην περιοχή Iznik, διάσημη για τα κεραμικά και τις πλάκες της.

Ο τάφος περιείχε σκελετούς δύο ανθρώπων, πρόσθεσαν εμπειρογνώμονες, συμπληρώνοντας ότι δεν βρέθηκαν αντικείμενα ή τιμαλφή, γεγονός που υποδηλώνει ότι ανήκαν σε απλούς ανθρώπους.

Η περιοχή που είχε τεθεί υπό προστασία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μετά από παράνομες ανασκαφές από κυνηγούς θησαυρών, αποκάλυψε ένα νεκροταφείο με σαρκοφάγους.

Οι ανασκαφές συντονίζονται από τον καθηγητή Dr. Ekin Meriç από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül αποσκοπώντας στην ανακάλυψη κι άλλων αρχαίων αντικειμένων και τάφων κοντά στην περιοχή.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η περιοχή θα μπορούσε να είναι μια νεκρόπολη δηλαδή ένα μεγάλο και αρχαίο νεκροταφείο με περίτεχνα ταφικά καταλύματα.

Δείτε τον τάφο


Η αρχαιότερη καταγεγραμμένη θέση, ήταν η Κίος, η οποία δόθηκε από τον Φίλιππο Ε της Μακεδονίας στον Προυσία Α΄ της Βιθυνίας το 202 π.Χ., ως δώρο για τη βοήθεια του εναντίον της Περγάμου και της Ηράκλειας της Παφλαγονίας (σήμερα Καραντενίζ Ελεγκλί). Ο Προυσίας μετονόμασε την πόλη από το όνομά του σε Προύσα.

Εξελίχθηκε σε μεγάλη και σημαντική πόλη κατά την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ ήταν η δυτική εσχατιά του δρόμου του μεταξιού. Το 1326 έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, και ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μέχρι την κατάληψη της Αδριανούπολης το 1365, η Προύσα κατείχε εξέχουσα διοικητική θέση στην Αυτοκρατορία. Ο Αλγερινός μαχητής Αμπντ Αλ Καντίρ βρήκε καταφύγιο στην πόλη, ενώ ο γνωστός ακόλουθος του Σουφισμού Ισμαήλ Χακκί Μπουρσεβί έχει ενταφιαστεί στην Προύσα.

Ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, ο Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης Κάρολος Κουν και η πρώτη γυναίκα πιλότος πολεμικού αεροπλάνου της Τουρκίας, Σαμπιχά Γκιοκτσέν, ήταν Προυσιώτες.


Πηγή1 / Πηγή2