Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Ο παγκόσμιος χάρτης μέσα από τα μάτια του Ερατοσθένη (γύρω στο 220 π.Χ.).

Ο Ερατοσθένης είναι ο αρχαίος μαθηματικός και γεωγράφος που του αποδίδεται ο σχεδιασμός του πρώτου συστήματος γεωγραφικού πλάτους και γεωγραφικού μήκους.

Ήταν επίσης το πρώτο πρόσωπο που γνώριζε την περιφέρεια της γης.

Αυτή είναι μια τηλεομοιοτυπία του χάρτη που παρήχθη με βάση τους υπολογισμούς του. Ο χάρτης δείχνει τις διαδρομές εξερεύνησης του Νεάρχου από το στόμιο του ποταμού Ινδού (325 π.Χ., μετά την αποστολή στην Ινδία από τον Μέγα Αλέξανδρο) και του Πυθέα (300 π.Χ.) στη Βρετανία.

Τα ονόματα των τόπων περιλαμβάνουν την Ελλάδα, τον Πόντο Ευξείνου (Μαύρη Θάλασσα), το Mare Caspium (Κασπία Θάλασσα), Gades (Cadiz), Columnæ Herculis (Γιβραλτάρ), Taprobane (Σρι Λάνκα), Iberes (Ιβηρική Χερσόνησος) και Βρετάνια (Βρετανία), τα ποτάμια Ister (Δούναβη), Oxus (Amu Darya), Γάγγη, και Nilus (Νείλος), και τα ορεινά συστήματα.

The World according to Eratosthenes, 220 BC [900 × 530] from r/MapPorn
Ο χάρτης δείχνει τη γενέτειρά του στη Λιβύη, τις αιγυπτιακές πόλεις της Αλεξάνδρειας και της Σύνης (Ασουάν), όπου ο Ερατοσθένης πραγματοποίησε τους υπολογισμούς της περιμέτρου της γης και τα γεωγραφικά πλάτη και τα μήκη των διαφόρων τοποθεσιών με βάση τις μετρήσεις του στα στάδια.



Πηγή