Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Αρχαιολογικός θησαυρός 2.500 ετών βρέθηκε στις ακτές της Βορείου Ηπείρου

Εναν αμύθητο αρχαιολογικό θησαυρό έφερε στην επιφάνεια μια κοινή αλβανοαμερικανική επιχείρηση ενάλιας αρχαιολογίας. Ειδικότερα, αρχαιολόγοι εντόπισαν 22 αμφορείς που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια, στο Ιόνιο, ανοικτά των ακτών της Βορείου Ηπείρου. Πιθανώς πρόκειται για απομεινάρια αρχαίου ναυαγίου.

Οι ειδικοί του ερευνητικού σκάφους «Ηρακλής» του Ναυτικού Ιδρύματος RPM, ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν 22 αρχαίους αμφορείς, που χρησιμοποιούντο για τη μεταφορά κρασιού ή λαδιού, σε βάθος 40 έως 60 μέτρων. Ηταν διασκορπισμένοι στον πυθμένα της θάλασσας, κοντά στις ακτές.

Ο αρχαιολόγος Ματέους Πολακόφσκι επισήμανε ότι οι αμφορείς είναι κορινθιακού τύπου Α και χρονολογούνται ανάμεσα στον 7ο και στον 5ο αιώνα π.Χ. «Αν τελικά βρούμε και τα συντρίμμια κάποιου ναυαγίου, τότε θα μιλάμε για την ανακάλυψη του αρχαιότερου πλοίου που έπλευσε κατά μήκος των ακτών της Βορείου Ηπείρου», τόνισε ο Πολακόφσκι, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Ο Αλβανός αρχαιολόγος Νεριτάν Τσεκά επισήμανε ότι παρόμοιοι αμφορείς κορινθιακής και κερκυραϊκής προέλευσης είχαν βρεθεί στο Δυρράχιο και στην Απολλωνία, αλλά και σε άλλες τοποθεσίες, κάτι που υποδεικνύει εντατικό εμπόριο στη διάρκεια του δεύτερου μισού του 7ου αιώνα π.Χ.

Από το 2004, το Ναυτικό Ιδρυμα RPM έχει χαρτογραφήσει τον πυθμένα ανοικτά των ακτών αναζητώντας αρχαία, αλλά και σύγχρονα ναυάγια. Επίσης, στα σχέδιά του βρίσκεται η δημιουργία ενός υποθαλάσσιου μουσείου. Οι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν αποκαλύψει 28 τοποθεσίες ναυαγίων, αποθέσεις αμφορέων και πολλά άλλα ευρήματα, από τους Αγίους Σαράντα μέχρι το Βουθρωτό και το Δυρράχιο. Μελλοντικά η έρευνα θα συνεχιστεί βορείως του Δυρραχίου.

Οπως επισημαίνει ο Oρον Τάρε, επικεφαλής της επιστημονικής και τεχνολογικής επιτροπής της παγκόσμιας υποθαλάσσιας κληρονομιάς της Unesco, «αν επιβεβαιωθεί αυτό το ναυάγιο, πιθανώς να συνδέεται με την ίδρυση δύο μεγάλων πόλεων, του Δυρραχίου και της Απολλωνίας, αμφότερες στις πύλες της αρχαίας Εγνατίας Οδού, του δρόμου για το ανατολικό εμπόριο», ενώ προσθέτει ότι «εκτός από αρχαία ναυάγια, εντοπίστηκαν και πολλά από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».



Πηγή