Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Μαρμάρινο πυραμιδικό νησιωτικό σύμπλεγμα που αναδύεται από τη θάλασσα και αποκαλύπτει μυστικά της αρχαίας Ελλάδας

Ανασκαφές σε ένα μικροσκοπικό νησί στο Αιγαίο - 125 μίλια νοτιοανατολικά της Αθήνας - αποκαλύπτουν το πιό πρόωρο μνημειακό συγκρότημα κτιρίων που έχουν βρεθεί παντού στον ελληνικό κόσμο.

Χρονολογώντας 4.600 χρόνια, ο χώρος μπορεί επίσης να ήταν μέρος της έμπνευσης για μια βασική πτυχή της ελληνικής θρησκείας - την ιδέα ότι οι κορυφές των βουνών ήταν οι κατοικίες των θεών.

Το συγκρότημα - σε ένα ορεινό νησάκι που σχηματίζει αιχμές στα ανοικτά των ακτών του νησιού Κέρος του Αιγαίου (μέρος του αρχιπελάγους των Κυκλάδων) - αλλάζει εντελώς την αντίληψη των αρχαιολόγων για την προϊστορική Ελλάδα.

Μέχρι τώρα, κανείς δεν είχε καταλάβει την πραγματική κλίμακα του συγκροτήματος - και την τρομακτική προσπάθεια που είχε προχωρήσει στην κατασκευή του.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν τώρα ότι για να κατασκευάσουν το συγκρότημα, οι πρώιμοι Έλληνες της Εποχής του Χαλκού ξεκίνησαν τουλάχιστον 3.500 ναυτικά ταξίδια για να μεταφέρουν μεταξύ 7.000 και 10.000 τόνων λαμπερού λευκού μαρμάρου από το ένα νησί του Αιγαίου σε άλλο.

Κάθε ταξίδι επιστροφής θα απαιτούσε έως και 24 μέλη του πληρώματος να πετάξουν για περίπου πέντε ώρες.

"Είναι μακράν η μεγαλύτερη προϊστορική ναυτιλιακή επιχείρηση που έχει έρθει ποτέ στο φως οπουδήποτε στον κόσμο", δήλωσε ο Δρ Julian Whitewright, κορυφαίος ναυτικός αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

"Αποδεικνύει με ακρίβεια πόσο σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους ήταν η ναυτική τους σε αυτούς τους πρώιμους ανθρώπους του Αιγαίου της Εποχής του Χαλκού."

Τα ταξίδια - συνολικού ύψους περίπου 45.000 μιλίων - επέτρεψαν στους αρχιτέκτονες να κατασκευάσουν αυτό που πιστεύεται ότι ήταν ένα τεράστιο θρησκευτικό ιερό που αποτελείται από μέχρι 60 μαρμάρινα κτίρια τα οποία κατασκευάστηκαν ειδικά για να λυγίσουν στον ήλιο.

Επιπλέον, οι αρχιτέκτονες "terra-formed" το νησί με σχήμα πυραμίδας "μίνι βουνό", γνωστό τους τελευταίους αιώνες ως Δασκαλιό (ίσως απλώς "νησίδα"), για να δημιουργήσει περίπου 1.000μ τεχνητό τεράστιο, "Στις απότομες πλαγιές του.

Αυτές οι βεράντες περίπου έξι μέτρων έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να φιλοξενήσουν όλα τα κτίρια. Η ίδια η σύνοδος κορυφής δεν είχε αρχικά οικοδομηθεί - αλλά αντ 'αυτού είχε μια μικρή, μάλλον ιερή, ανοιχτή περιοχή όπου μπορεί να έχουν κατατεθεί αναθηματικές προσφορές.

"Η έρευνά μας μετασχηματίζει την κατανόηση μας για τον κυκλαδικό πολιτισμό της πρώιμης εποχής της εποχής του Χαλκού και υποδεικνύει ότι αυτοί οι πολύ πρώιμοι Έλληνες ήταν πολύ πιο οργανωμένοι, τεχνικά και πολιτικά από ό, τι προηγουμένως πίστευαν", δήλωσε ο συν-διευθυντής του έργου Michael Boyd του Ινστιτούτου McDonald του Cambridge University Αρχαιολογική Έρευνα.

Τίποτα σαν αυτό το μνημειακό συγκρότημα δεν έχει βρεθεί ποτέ από την περίοδο αυτή στην Ελλάδα ή πριν από αυτήν.

Παρόλο που οι τρέχουσες αρχαιολογικές έρευνες στο Δασκαλιό συνεχίζονται εδώ και τέσσερα χρόνια, είναι μόνο μια λεπτομερέστερη εξέταση των στοιχείων που προέκυψαν τους τελευταίους 12 μήνες, που αποκάλυψαν την πραγματική κλίμακα του συγκροτήματος και την εφοδιαστική των μεταφορών και τις κατασκευαστικές εργασίες που σχετίζονται με το.

Αλλά η αξιοθαύμαστη φύση της τοποθεσίας ταιριάζει σε μια πολύ ευρύτερα διασκορπισμένη σειρά μνημειώδους οικοδομικής παράδοσης από τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, χτίστηκε μέσα σε περίπου 100 χρόνια της δημιουργίας του Stonehenge, των πρώτων αιγυπτιακών πυραμίδων, των μεγάλων πόλεων της κοιλάδας του Ινδού και των πρώτων γνωστών Μεσοποταμινικών βασιλείων.

Αυτό το ευρύτερο πλαίσιο δείχνει σαφέστατα ότι το Δασκαλιό εντάσσεται σε ένα πολύ ευρύτερο πολιτιστικό και πολιτικό φαινόμενο που περιλαμβάνει τεράστια υπερβολικά φιλόδοξα κατασκευαστικά και πολιτικά έργα.

Αυτές οι παραδόσεις της Αιγυπτιακής, της Μεσοποταμίας, της Ινδουιστικής κοιλάδας και της δυτικής Ευρώπης σχεδόν σίγουρα δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους - αλλά πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα ενός κοινού ερεθίσματος, δηλαδή της εξάπλωσης και εντατικοποίησης της πρώιμης χρήσης των μετάλλων και των εμπορικών, πολιτιστικών και πολιτικών αλλαγών που διαδικασία που προκλήθηκε.

Εξίσου σημαντικό, το Δασκαλιό δείχνει ότι, αντίθετα με την προηγούμενη πεποίθηση, η Ελλάδα ήταν μέρος του πολύ ευρύτερου φαινομένου.

Ενώ τα μεμονωμένα κτίρια στο Δασκαλιό δεν ήταν πραγματικά μνημειώδη, το συγκρότημα στο σύνολό του ήταν σίγουρα.

Οι 7.000-10.000 τόνοι λευκού μαρμάρου, που απαιτούνται για το έργο, εξορύσσονταν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Νάξου, ένα μεγάλο νησί περίπου 6.5 μίλια βορειοδυτικά του Ντασκαλιού. Κάθε ταξίδι επιστροφής από τη Νάξο στο Ντασκάλιο θα ήταν περίπου 13 μίλια.

Εικόνες κυκλαδίτικων σκαφών του Αιγαίου επιβιώνουν - έτσι είναι γνωστό ότι είχαν μήκος μόνο 10-15 μέτρα και ήταν ικανά να μεταφέρουν μόνο μεταξύ ενός και δύο τόνων φορτίου.

Οι μηχανικοί του προϊστορικού έργου του Αιγαίου χρειάστηκε να δημιουργήσουν τις πλαγιές του βουνού για να φιλοξενήσουν τις δεκάδες λευκά μαρμάρινα κτίρια - μερικά από τα οποία ήταν δύο ορόφους και μήκους έως 10 μέτρων. Επειδή ολόκληρο το συγκρότημα κατασκευάστηκε σύμφωνα με ένα καθορισμένο σχέδιο με κτίρια πολύ παρόμοιου σχεδιασμού, θεωρείται ότι ολόκληρο το ιερό του νησιού κατασκευάστηκε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα - πιθανώς μεταξύ 20 και 40 ετών.

Η ύπαρξή του - και η τεράστια και σταθερή οργάνωση της εργασίας και των μεταφορών που έπρεπε να αναπτυχθούν - υποδηλώνει έντονα ότι υπήρξε μια ισχυρή και σταθερή πολιτική οντότητα που εμπλέκεται, ενδεχομένως με βάση τον Κέρο ή πιθανόν τη Νάξο.

Από το νότο, το νησί θα ήταν ορατό από πολλά μίλια μακριά, όπως ένα αστραφτερό λευκό πυραμιδωτό μίνι βουνό που ανέβαινε από τη θάλασσα.

Δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα αν η πυραμιδική μορφή ήταν με κάθε τρόπο σημαντική. Αλλά ο τόπος είχε σίγουρα επιλεγεί ειδικά ως θρησκευτικός χώρος σε σχέση με άλλα πολύ υψηλότερα, πιο εντυπωσιακά και δυνητικά πιο προσιτά βουνά που δεν είχαν αυτό το σχήμα.

Επιπλέον, τα πυραμιδικά σχήματα ήταν, ακριβώς εκείνη την εποχή, που θεωρούνται ιερά μόλις 500 μίλια στα νοτιοανατολικά της αρχαίας Αιγύπτου (πράγματι, εκείνη την εποχή υπάρχουν και τα πρώτα σημάδια αιγυπτιακής επιρροής στην κοντινή Κρήτη).

Τα γλυπτά και τα μυστικά που αποκαλύφθηκαν στις συνεχιζόμενες ανασκαφές θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν την πόρτα σε χιλιάδες χρόνια ιστορίας (Badisches Landesmuseum, Καρλσρούη, Γερμανία)
Στο αρχαίο αιγυπτιακό πλαίσιο, τα σχήματα των πυραμίδων συνδέονταν με έναν θεό της δημιουργίας, Atum. Θεωρήθηκε ότι κατοικούσε σε ένα πέτρινο σχήμα πυραμίδας (πέτρα "πυραμιδίων" ή "Benben") που θεωρήθηκε ότι συμβολίζει τη μυθική "αρχέγονη ανάχωμα" (που αντιπροσωπεύει την πρώτη ξηρά) που (όπως και στο βιβλίο της Γένεσης) από μια "χαοτική θάλασσα" κατά τη στιγμή της δημιουργίας.

Επιπλέον, αυτή η πυραμιδική πέτρα συμβόλιζε τον ιερό τόπο όπου οι πρώτες ακτίνες του ήλιου φωτίζουν την αρχέγονη ανάχωμα κατά τη στιγμή της δημιουργίας - και η πυραμιδική μορφή της πυραμίδας (η ιδεαλισμένη αρχέγονη ανάχωμα) θεωρήθηκε ότι συμβολίζει τις κεκλιμένες ακτίνες του ήλιου καθώς κατεβαίνουν από τον ουρανό στη γη.

Πράγματι, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κάλυπταν τις συμβολικές τους "πυραμίδες" σε φύλλα χρυσού έτσι ώστε να λάμπουν και να λυγίζουν στον ήλιο (ενδεχομένως για τους ίδιους ή παρόμοιους λόγους που οι αρχιτέκτονες του Δασκαλιό έκαναν τόσα πολλά προβλήματα για να εξασφαλίσουν ότι η πυραμίδα τους το νησί θα λάμπει επίσης στις ακτίνες του ήλιου).

Οι Μεσοποταμιοι και άλλοι είχαν παρόμοιους μύθους δημιουργίας «πρωταρχικής κορυφής που ανέβαινε από το υδατικό χάος» - και είναι κατανοητό ότι το Δασκαλιό που ανεβαίνει από τη θάλασσα συμβολίζει κάποια κυκλαδική έκδοση αυτών των ευρύτερων ιερών κοσμολογικών εννοιών.

Στον πρώιμο ελληνικό κόσμο, είναι κατανοητό ότι η έννοια του ιερού βουνού εξήχθη από το Δασκάλειο στην Κρήτη και ίσως τελικά από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σίγουρα η κύρια συγκέντρωση ιερών (μερικές φορές σαφώς πυραμιδικού) βουνών στην Κρήτη βρίσκεται σε μια περιοχή που συνδέεται άμεσα με αυτό που φαίνεται να ήταν αποικιοκράτες από τα Κυκλαδονήσια της πρώιμης εποχής του Χαλκού.

Αυτά τα ιερά κρητικά βουνά και τα κορυφαία θρησκευτικά ιερά μοιάζουν να προηγούνται της ενδεχόμενης εμφάνισης στην ελληνική ηπειρωτική χώρα του Ολύμπου ως κύρια κατοικία των θεών της αρχαίας Ελλάδας.

Με θρησκευτικούς και πιθανόν πολιτικούς όρους, το Δασκαλιό φαίνεται να είχε έναν απροσδόκητα σημαντικό ρόλο στην πρώιμη πολιτιστική ανάπτυξη του ελληνικού κόσμου.

"Είναι ενδεχομένως θεμελιώδης τόπος προέλευσης για το φαινόμενο των ιερών βουνών στον ελληνικό κόσμο", δήλωσε ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον κόσμο για τα ελληνικά ιερά κορυφαία καταφύγια, ο Δρ. Alan Peatfield από την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου.

Οι αρχαιολογικές έρευνες στο νησάκι διεξάγονται με την υποστήριξη του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού από αρχαιολόγους από τη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και άλλες μισές χώρες. Χρηματοδοτούνται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας με έδρα τις ΗΠΑ, το Ίδρυμα AG Leventis με έδρα την Κύπρο και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με έδρα την Αθήνα.

Σημαντική υποστήριξη παρέχεται επίσης από το Βρετανικό Σχολείο που χρηματοδοτείται από τη Βρετανική Ακαδημία στην Αθήνα και το διεθνές χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα Κύπρου. Οι ανασκαφές και η ανάλυση των ευρημάτων κατευθύνονται από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Καθηγητή Colin Renfrew και Michael Boyd, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο Cambridge του McDonald Institute for Αρχαιολογική Έρευνα.

Τα ευρήματα από το Δασκαλιό διερευνούνται σήμερα με μεγάλη λεπτομέρεια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι 1.500 εισαγόμενοι πέτρινοι δίσκοι (που έχουν διάμετρο μεταξύ οκτώ και 50 εκατοστών) και 700 εισαγόμενα λευκά βότσαλα. Τα τελευταία αντικείμενα φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί ως θρησκευτικές προσφορές, πιθανώς για το πνεύμα ή τη θεότητα που σχετίζονται με το νησί μίνι βουνό.

Οι δίσκοι προέρχονταν από διάφορα νησιά των Κυκλάδων, ενώ τα βότσαλα εισήχθησαν αποκλειστικά από το γειτονικό νησί του Άνω Κουφονησίου, τρία μίλια βορειοδυτικά του Δασκαλίου.

Πολύ σημαντικά, αυτή η πρακτική της χρήσης πέτρινων δίσκων και εναποθέσεων βότσαλα φαίνεται ότι τελικά εξήχθη στην Κρήτη από κυκλαδίτικους αποικιστές για χρήση σε ιερές ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Οι αρχαιολόγοι εξετάζουν επίσης 36 μικρά πλήρη μαρμάρινα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν στο Δασκαλιό - καθώς και στοιχεία ότι πολύ μεγάλος αριθμός κινητών μαχαιριών, λόγχες, άξονες και άλλα εργαλεία κατασκευάστηκαν στο ιερό νησάκι (πιθανώς ως μαγικά ταλμάσματα για να προσκυνήσουν οι προσκυνητές μαζί τους ).

Επιπλέον, μόλις 100 μέτρα από την ιερή νησίδα, στο άκρο του δυτικού άκρου του νησιού της Κέρου, οι πρώτοι προσκυνητές της Εποχής του Χαλκού κατέθεσαν πάνω από 1.000 τελετουργικά θραύσματα θρησκευτικών μαρμάρινων ειδωλίων (που απεικονίζουν κυρίως γυναίκες σε συμβολική μορφή) που φέρνουν και πάλι από όλες τις Κυκλάδες αρχιπέλαγος.

Επίσης κατατεθένταν τελετουργικά υπήρχαν χιλιάδες λεπίδες και άλλα εργαλεία που κατασκευάστηκαν σε ή πολύ κοντά στο χώρο εναπόθεσης, αλλά κατασκευάστηκαν από οψιανό (φυσικό ηφαιστειακό γυαλί) που εισήχθη κυρίως από την Κυκλαδίτικη νήσο Μήλο.

Σήμερα, το Δασκαλιό είναι ένα μικρό νησί - αλλά από την πρώιμη εποχή του Χαλκού συνδέθηκε με την τοποθεσία εναπόθεσης στον Κέρο με φυσικό οδό τράπεζας άμμου. Ίσως το Δασκαλιό θεωρήθηκε τόσο ιερό, που οι συνηθισμένοι προσκυνητές δεν μπορούσαν να βάλουν ούτε το πόδι σε αυτό - και έπρεπε να εγκαταλείψουν τις προσφορές τους κοντά στο τέλος του Keros, προφανώς για το πνεύμα ή την θεότητα των ιερών νησιών για να συλλέξουν σωστά.


Εφημερίδα : The Independent