Είναι ακριβώς νότια από τις ιρανικές αρχαίες χώρες / περιοχές της Βακτρίας, Αραχωσίας, και της Δραγγιανής, στα ανατολικά των Περσίας και της περσικής σατραπείας της Καρμανίας, ενώ είναι προς τα δυτικά του Ινδού ποταμού, ο οποίος και αποτελούσε το φυσικό της σύνορο της περιοχής με την τη Δυτική Ινδία.
Αρχαία Ελλάς - Ιστορικές Αναδρομές στην Αρχαία Ελλάδα. Ζωντανεύουμε τον λαμπρότερο Πολιτισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα με την δύναμη της γνώσης.
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021
Ο Μ. Αλέξανδρος στην έρημο της Γεδρωσίας
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021
Η Τιτανίδα Φοίβη, η γιαγιά του θεού Απόλλωνα
Σημαντικός για τη θρησκεία και την τιμή προς τον Απόλλωνα είναι ο σχετικός μύθος για τον αγώνα του θεού του Φωτός και της Μουσικής με τον δράκοντα Πύθωνα. Σύμφωνα με άλλες παραλλαγές του μύθου, ανταγωνιστής του θεού είναι η δράκαινα Δελφίνη. Ο Πύθωνας καταγόταν από τη Γαία και ο Ευριπίδης αναφέρεται σε αυτόν στην Ιφιγένεια εν Ταύροις ως «γας πελώριον τέρας», το οποίο κατέβαινε στην εύφορη πεδιάδα της Κρίσης, σπέρνοντας την καταστροφή και τον θάνατο.
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021
Κεφαλή αγάλματος που βρέθηκε στην περιοχή της αρχαίας μάχης της Σαλαμίνας
Αυτή η σημαντική ανακάλυψη έγινε κατά την ανασκαφή πριν από
περίπου ένα χρόνο στα ρηχά νερά της ακτής της Σαλαμίνας, σύμφωνα με πρόσφατη
ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.
Το βυθισμένο κτήριο, που βρίσκεται σε ρηχά νερά, έχει μήκος περίπου 50 πόδια και κατασκευάστηκε σε άξονα Βορρά-Νότου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν ένα μεγάλο δημόσιο κτήριο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα τέλη της Ρωμαϊκής εποχής, τον τρίτο αιώνα, σύμφωνα με το Newsweek.
Τιμόκλεια η γυναίκα που έριξε σε πηγάδι έναν αξιωματικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Η Τιμόκλεια ήταν αδελφή του στρατηγού Θεαγένη, αρχηγού του στρατού της Θήβας στην μάχη της Χαιρώνειας. Μετά την επανάσταση των Θηβαίων εναντίον της Μακεδονικής φρουράς στην Καδμεία και την πολιορκία της Θήβας από τον Μέγα Αλέξανδρο, που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης και τον σφαγιασμό των κατοίκων της, ο Αλέξανδρος είχε θέσει την τιμή και την περιουσία των κατοίκων της Θήβας στην διάθεση του στρατού και των συμμάχων του.
Ένας από τους αξιωματικούς του μπήκε στο σπίτι της Τιμόκλειας και αφού έκλεψε ότι μπορούσε σε χρήματα, την χρησιμοποιούσε σαν σκλάβα και την απειλούσε συνεχώς ότι θα την σκότωνε εάν δεν του παρέδιδε ό,τι τιμαλφή και οικογενειακά κειμήλια είχε.
Ανάγκη η ανθρωπόμορφη θεότητα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας
Η θεότητα αυτή φέρεται να παραστάθηκε για πρώτη φορά στην Ορφική θεολογία, ως βίαιη, αναπόφευκτη θεϊκή δύναμη, όπως τούτο καταμαρτυρούν οι νεοπλατωνικοί φιλόσοφοι Ιερώνυμος, Δαμάσκιος κ.ά.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιερώνυμο, η Ανάγκη ταυτιζόταν με την Αδράστεια που αποτελούσε την προσωποποίηση της «αναπόδραστης ανάγκης» (=αναπόφευκτης). Η Ορφική θεολογία στο σημείο αυτό παραδίδει ότι ο αγήρατος Χρόνος που είναι ο ίδιος ο Ηρακλής μαζί με την Ανάγκη (Αδράστεια) απέκτησαν τον Αιθέρα, το Χάος και το Έρεβος.
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021
Κολχικόν το φθινοπωρινό , το πανάρχαιο βότανο γνωστό στην αρχαία Ελλάδα από το οποίο παράγεται η κολχικίνη
Ως φυτό, είναι βολβώδες και ποώδες πόα, της οποίας ο βολβός έχει μέγεθος καρυδιού. Τα άνθη του έχουν χρώμα ρόδινο, με μακρύ ποδίσκο. Τα φύλλα του φυτού είναι μεγάλα λογχοειδή.